NORSK DESIGNAUKSJON BUKOWSKIS

Den 11. januar braker det løs. Da starter Bukowskis en spesialauksjon over norsk design. Du kanskje lurer på hvorfor. Det skyldes helt enkelt at Skandinavias største auksjonshus har troen på norsk design.

Det hele begynte for snart to år siden. Andreas Siesing som er designekspert hos Bukowskis spurte meg om vi skulle arrangere en spesialauksjon over norsk design. Jeg ble umiddelbart interessert. Spørsmålet var bare hvordan vi skulle få det til.

Grete Prytz Kittelsen. Fat. Emaljert stål. Cathedralserien. Dekor: Fjær. Produsert av Cathrineholm. 1955. (Foto: Mats Linder)

Da jeg solgte mitt hus sist høst sto jeg igjen med alt for mange ting. Det jeg ikke trengte eller fikk plass til i det nye huset ble kjørt til Göteborg. I mellomtiden hadde Siesing og Emmelie Skogman på Bukowskis lagt til side en hel del annen norsk design til auksjonen.

Anna Greta Eker. Anheng i messing med fossil og kjede. Unikaarbeid. Utført ved eget verksted. 1980/90-tallet. (Foto: Mats Linder)

Intensjonen med auksjonen er å vise frem norsk design for det svenske publikummet og bidra til designformidlingen. Men det er også en del design som er ukjent for flertallet i Norge. Så folkeopplysningen skjer på begge sider av landegrensen.

Sverre Høvren Johnsen. Ring i tinn. Produsert av Bjørn Tannums Sølvverksted, Hamar. Ca. 1970-75. (Foto: Mats Linder)

Blant auksjonens smykker vil jeg nevne en liten kolleksjon av Sverre Høvren Johnsen. De er utført i støpt tinn og er nok så brutale i uttrykket. Hva jeg har kjennskap til er det ingen registrerte salg av hans smykker på auksjon. Så hva verdien er kan jeg ikke uttale meg om. Her har Bukowskis fått frie hender. Spennende er også et par Anna Greta Eker smykker i messing. De er unikaarbeider og utført på hennes eget verksted.

Johannes Rieber. Tobakksdåse i dreid teak. Utført ved eget verksted i omkring 50 eksemplarer som firmagave for SVEB (Svein Borge). Ca. 1965-70. (Foto: Mats Linder)

Vanskeligst å kvitte seg med er den fantastiske tobakksdåsen til Johannes Rieber. Den er utført i dreid teak og fremstilt i rundt 50 eksemplarer. Rieber har mottatt Jacob-prisen og er en internasjonalt anerkjent mester i tredreiing.

Sten Rune Sterner. Fat. Dekorprøve. Utført ved Arnold Wiigs Fabrikker. 1959. (Foto: Mats Linder)

Et artig innslag er fire håndmalte dekorprøver av svensknorske Sten Rune Sterner for Arnold Wiigs Fabrikker. Som smykkene til Høvren Johnsen er også disse nok så upløyd mark. Lurer veldig på hvordan auksjonspublikummet mottar de.

Lars Fletre. Vase. Kunstglass. Utført ved Hadeland Glassverk. Datert 1948. (Foto: Mats Linder)

I høst var jeg i møte med noen amerikanske museumskuratorer. I 2020 skal de arrangere en stor utstilling over skandinavisk design i Los Angeles og Milwaukee. I den anledning ønsker de å få tak i kunstglass av norskamerikaneren Lars Fletre for Hadeland Glassverk. Nå håper jeg at de kommer til å by på auksjonens vase.

Ellef Gryte. Vase. Modell: Kvinne. Porselen med trykket dekor. Utført ved Porsgrunds Porselænsfabrikk. Ca. 1959. (Foto: Mats Linder)

Jeg må innrømme at jeg også lurer på hva som blir reaksjonen på den store Ellef Gryte vasen for Porsgrunds Porselænsfabrik. Siden jeg flyttet til Norge i 1997 har jeg sett mindre enn fem Gryte-arbeider til salgs. Det gjør det ekstra vanskelig å sette en relevant vurdering. Så man må vel bare stikke fingeren opp i luften og ta en råsjans.

Tone Vigeland. Øresmykke. Sølv. Modell: Slynge – Sling. Produsert ved PLUS Sølvstue for Norway Silver Designs. Tegnet i 1957. I produksjon fra 1958. (Foto: Mats Linder)

De mest spennende tingene er det ikke jeg som levert. Hva med møbler fra A. Huseby & Co. som ble spesialtegnet til «Vi Kan»-utstillingen i 1938? Eller et Rastad & Relling skap som sannsynligvis er bestilt av skuespilleren Edvard Drabløs? Her er det mye norsk kulturhistorie på et brett, og det er bare å by. For å komme til auksjonen – klikk her.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697