PER TANNUMEN DESIGNGRÜNDER UTENOM DET VANLIGE

Irans keiserinne Farah Diba og Per Tannum under et besøk på PLUS. (Ukjent fotograf)
Per Tannum.

Per Tannum var en gründerpersonlighet av det sjeldne. I løpet av 25 år etablerte han en rekke firmaer som satt dype fotspor i norsk designhistorie. Bonytt, PLUS og Norway Designs er bare noen få i rekken.

Per Tannum (1912–1994) vokste opp i Oslo. Etter en tøff tid som dekksgutt til sjøs arbeidet han noen år for et møbelagenturfirma. I 1933 etablerte Tannum egen møbelforretning i Frydenlundsgate i Oslo. I løpet av tiåret startet han sammen med partnere andre interiørforretninger, deriblant P.T. Møbler.

I 1941 tvang okkupasjonsmakten møbelTannum å flytte ut av lokalene i Stortingsgata. Møblene ble borttransportert med hest og kjerre. (Ukjent fotograf)

Midt under den andre verdenskrigen og okkupasjonen av Norge startet Per Tannum flere av sine viktigste virksomheter. I 1941 etablerte han Bonytt, møbelTannum og Bruksbo, og året etterpå kredittselskapet Bruksbokreditt. møbelTannum flyttet inn i Odd Fellow Gården i Stortingsgata. Samme beliggenhet den gang som i dag, men nå som Tannum Møbler. Opprinnelig solgte man norskproduserte kvalitetsvarer, og helst møbler knyttet til Per Tannums foretakende. I dag er vareutvalget av mer internasjonal karakter.

Omslag til første utgave av Bonytt – 1/1941. (Foto: Mats Linder)

Tidsskriftet Bonytt etablerte Tannum sammen med interiørarkitekten Arne Remlov. Hensikten med Bonytt var å øke interessen for hjeminnredning og brukskunst. Alt fra starten presenterte man rikelig illustrerte fagartikler med fokus på god smak og funksjonalitet. På tross av okkupasjonsårenes begrensninger opprettholdt man utgivelsene. Bonytt er fortsatt et ledende norsk interiørblad, og i 2016 rundet man 75 år.

Torbjørn Afdal ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Winston. Produsert av Nesjestranda Møbelfabrikk. Ca. 1960. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Agentur- og tegnekontoret Bruksbo kom i løpet av kort tid til å sette en høy standard for norsk møbelproduksjon. I stedet for å lage dårlige kopier av utenlandske modeller engasjerte Bruksbo landets beste formgivere og interiørarkitekter. Torbjørn Afdal og Rolf Hesland var de to mest kjente. Bruksbo samarbeidet også tett med en rekke møbelprodusenter om både produksjon og eksport. Under 1960-tallet var rundt 20 prosent av norsk møbeleksport Bruksbo-modeller.

Fra en av Norway Designs utstillinger i USA. (Ukjent fotograf)

De fleste av Tannums foretakende var resultat av samarbeid mellom enkeltpersoner og bedrifter. Av stor betydning var eksportfremstøtet Norway Designs for Living i Chicago i 1951. Det førte senere til etableringen av designforretningen Norway Designs i Oslo i 1957. Forretningens hovedanliggende var å fremme norsk design – internasjonalt som nasjonalt. Norway Designs har på så måte bidratt til å åpne folks øyne for kvalitetsdesign i hele 60 år.

Erling Christoffersen. Kaffeservise i sølv. Forarbeidet av Aanund Havstad ved PLUS. Gitt som 60-årsgave til Per Tannum fra PLUS-venner og Bo-Kreditts styre i 1972. (Foto: Mats Linder)

Per Tannums hjertebarn var brukskunstnerkolonien og organisasjonen PLUS. Den var en sammenslutning av verksteder, brukskunstnere og designere, beliggende i Gamlebyen i Fredrikstad. Verkstedene laget modeller og mønster for industriell masseproduksjon og brukskunstvarer av høy kvalitet. I løpet av kort tid bidro PLUS til å aktualisere norsk design. Det ble også et yndet turistmål. Siden 1985 er organisasjonen videreført i PLUS-skolen.

Eksteriør til Tannum Møbler fra 1957. (Ukjent fotograf)

I dag fortsetter Per Tannums barnebarn i hans fotspor og raffinerer livsverkene. Ingunn Boman Fosseide eier og driver Tannum Møbler og Runa Boman er daglig leder for Norway Designs.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819