MØRE DESIGNTEAMDESIGNERFELLESSKAPET VESTLANDET

Møre Designteam. Fra venstre til høyre: Svein Leirdal, Jan Lade og Svein Asbjørnsen.
Møre Designteam. Fra venstre til høyre: Svein Leirdal, Jan Lade og Svein Asbjørnsen.

Møre Designteam var et friskt tilskudd for norsk møbelindustri da det ble etablert i 1970. Det brøt mot gjeldende skandinavisk møbeltradisjon og markerte seg med visjonære møbelløsninger – nasjonalt som internasjonalt.

Designerfellesskapet Møre Designteam ble etablert av interiørarkitektene Svein Asbjørnsen, Jan Lade og Svein Leirdal. Ideen til et slikt designerfellesskap hadde Ingmar Relling fremmet på et møte i regi av Sykkylven Industrilag i 1968. Han mente at det var god forretning for møbelindustrien med flere designere i distriktet. Virksomheten til Møre Designteam startet for alvor i 1970, da de knyttet nødvendige kontakter med den lokale møbelindustrien.

Møre Designteam. Modell: Z. Produsert av L.K. Hjelle. 1970/71. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)
Møre Designteam. Modell: Z. Produsert av LK Hjelle. 1970/1971. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)

De samarbeidet da med Hole & Lillebøe, LK Hjelle og Hjellegjerde Lenestolfabrikk, som hadde enerett på designteamets nye modeller av stoppede møbler. Senere ble grafisk designer Norbert Hovet del av fellesskapet, men da som Møre Designteam Reklameavdeling med egen økonomi.

Reklame for Møre Designteams Ecco-serie som produsertes av L.K. Hjelle.
Reklame for Møre Designteams Ecco-serie som produsertes av LK Hjelle.

Gjennombruddet for Møre Designteam kom allerede i 1970. Da vant de 1. premie i Bransjerådet for Møbel- og Innredningsindustriens konkurranse med stolserien Ecco. I den samme konkurranse ble stolen Z i flattstål og hud innkjøpt. Begge produsert av LK Hjelle. Konstruksjonsideen bak Ecco var basert på delt sete og rygg, som både ga fjæring og mulighet for avtakbare og vaskbare trekk rundt en rørkonstruksjon.

Ekornes og Møre Designteam. Modell: Stressless Globe. Produsert av Ekornes Fabrikker. 1970/71.
Ekornes og Møre Designteam. Modell: Stressless Globe. Produsert av Ekornes Fabrikker. 1970/1971.

I samarbeid med møbelprodusenten Ekornes utviklet Møre Designteam stolen Stressless Global og den internasjonale designklassikeren Stressless Original (1970/71). Noen år senere lanserte LK Hjelle Golf, Hole & Lillebøe Panda og Hjellegjerde Handy, alle lenestoler i laminert bøk og kromgarvet hud.

Møre Designteam. People Are Different – byggesystem. Prototype. 1. premie i nordisk møbelkonkurranse. 1976.
Møre Designteam. People Are Different – byggesystem. Prototype. 1. premie i nordisk møbelkonkurranse. 1976.

1976 vant Møre Designteam førstepremie i en Nordisk møbelkonkurranse i København med det modulbasert møbelbyggesettet People are different. Tanken var et involverende bomiljø med sitte-, ligge-, arbeids- og oppbevaringssystem, som kunne tas fra hverandre, puttes i en liten varebil, og settes opp igjen nesten uten bruk av verktøy. Leirdal gikk ut av samarbeidet i 1976 og Hovet etablerte eget reklamebyrå i Sykkylven i 1985.

Møre Designteam ved Svein Asbjørnsen og Jan Lade. Modell: Stressless Split. Produsert av Ekornes. I produksjon fra 1985.
Møre Designteam ved Svein Asbjørnsen og Jan Lade. Modell: Stressless Split. Produsert av Ekornes. I produksjon fra 1985.

I løpet av 1980-tallet tegnet Møre Designteam en rekke modeller i møbelserien Split for kontorstolsprodusenten HÅG. Denne serien ga så i 1984 grunnlaget for en serie stoler til den japanske produsenten Hakuju Co., Ltd., mens Ekornes Fabrikker lanserte Split-serien for boligmarkedet i 1985. Split-konseptet tok utgangspunkt i at ulike arbeidssituasjoner krever ulike arbeidsstillinger. Kjennetegnende for Split er spalten i ryggen der rygg- og nakkepute kan skyves opp og ned. Alt for individuell tilpassing.

Møre Designteam ved Svein Asbjørnsen og Jan Lade. Modell: Split Returner. Produsert av HÅG. I produksjon fra 1983/84.
Møre Designteam ved Svein Asbjørnsen og Jan Lade. Modell: Split Returner. Produsert av HÅG. I produksjon fra 1983/1984.

Mest radikal i utforming av Split-serien var utvilsomt hvilebenken Split Returner (1983/84). Ved hjelp av en bryter til en stillegående elektromotor var benken mulig å regulere til ønsket hvileposisjon. Den var blant de første lanseringer av motorstyrte bevegelser i sitte/ligge-møbler.

Møre Designteam ved Svein Asbjørnsen og Jan Lade. Pausemøbel. Prototype i Split-serien. Produsert av HÅG. 1983.
Møre Designteam ved Svein Asbjørnsen og Jan Lade. Pausemøbel. Prototype i Split-serien. Produsert av HÅG. 1983.

Sammen med Svein Gusrud, Peter Opsvik, Hans Chr. Mengshoel og Anne Berentsen var Asbjørnsen og Lade part i designsatsingen Studio HÅG. Studio HÅG var en kreativ boltreplass der man laget en rekke konseptmøbler. Prototypene ble første gang utstilt på Scandinavian Furniture Fair i København 1983. Blant prototypene var Asbjørnsen og Lades kantinemøbel utført som benk med bord.

Møre Designteam ved Svein Asbjørnsen og Jan Lade. Modell: Runde Midi. Produsert av Lade Møbelfabrikk for SICON. 1979.
Møre Designteam ved Svein Asbjørnsen og Jan Lade. Modell: Runde Midi. Produsert av Lade Møbelfabrikk for SICON. 1979.

SICON, som var en sammenslutning av Sykkylvsbedrifter, produserte flere av bedriftens modeller, deriblant den bar- og hotelltilpassede møbelserien Runde (1979). 1984 tegnet Lade og Asbjørnsen møbelserien Wall Street. Den var et modulbasert sittesystem som ga avskjerming i offentlig miljø, der høye ryggbrett fungerte som effektive romdelere. En lignende tankegang kan man spore i Norway Says og Hallgeir Homstvedts sofa Duo for LK Hjelle (2008). SICON utførte også en rekke møbel- og interiøroppdrag. SICON var blant annet totalleverandør til Union Hotel i Geiranger (1980), Nye Ulstein Hotell og restaurant Sjøbua i Ålesund (1982), der Møre Designteam sammen med Pål Hjelle var utøvende interiørarkitekter.

Møre Designteam ved Svein Asbjørnsen og Jan Lade. Modell: Ekornes Split. Produsert av Ekornes. 1984/85.
Møre Designteam ved Svein Asbjørnsen og Jan Lade. Modell: Ekornes Split. Produsert av Ekornes. 1984/85.

I 1986 ble virksomheten registrert som aksjeselskap under navnet Asbjørnsen og Lade AS, og fra 1989 til Svein Asbjørnsen Produktdesign da Jan Lade gikk ut av selskapet. Svein Asbjørnsen har ført selskapet videre sammen med Egil Maalø, Arve Grønmo og fra 1995 Ingjerd Asbjørnsen. I 2010 ble selskapets navn omregistrert til sapDesign.


Utmerkelser i utvalg:

1970 – 1. premie, Ecco, Bransjerådet for møbel- og innredningsindustriens møbelkonkurranse, gruppe C

1970 – Innkjøp, Z, Bransjerådet for møbel- og innredningsindustriens møbelkonkurranse, gruppe C

1971 – Merket for god design

1976 – 1. premie, People are Different, Nordisk møbelkonkurranse (København)

1979 – 1. premie, Split, Nordisk møbelkonkurranse (København)


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819