TORBJØRN AFDAL FOR DANSK MØBELPRODUSENT


At Torbjørn Afdal tegnet møbler for en utenlandsk produsent var helt ukjent for meg til for noen år siden. Derfor var overraskelsen stor da jeg fant denne reklamen for Møbelfabriken Vamo.

1. VAMO

Torbjørn Afdals stol 113a har ved flere anledninger blitt solgt på internasjonale auksjoner. Deriblant på Lauritz.com. Der har man skrevet at Arne Vodder er designeren. Noe jeg nå kan avkrefte. At Lauritz.com og andre selger stolen som Arne Vodder har sannsynligvis å gjøre med at han tegnet et stort antall modeller for Vamo.

Jeg mistenker at Torbjørn Afdals stol 113a ble satt i produksjon en gang rundt 1965. I min reklamesamling har jeg en liten firesiders folder fra Vamo med Afdals stol avbildet på forsiden. Folderen ble laget i anledning Møbelmessen i København 12. til 15. mai 1966.

2. VAMO copy

Interessant er at på forsiden til folderen er også en skjenk og et bord avbildet. Det er all grunn til å tro at Afdal også tegnet disse som en del av et spisestuemøblement.

Det at norske designere formgitt for utenlandske produsenter er et interessant tema jeg ønsker å komme tilbake til ved en senere anledning.


©Mats Linder / matslinder.no