JUST ANDERSENBROSJYRE FRA 1950-ÅRENE

Hvis du er interessert i dansk design og kunsthåndverk så bør du holde øynene åpne for arbeidene til Just Andersen. Den danske produsenten hadde et bredt spekter i vareutvalget. Er du heldig så finner du noe i det ettersøkte disko-metallet.

Just Andersen (1884–1943) ble født på Grønland. Nærmere bestemt Qeqertarsuaq, eller Godhavn på Diskoøen, som det heter på dansk. Som ung flyttet han til fastlands-Danmark. Der var han først lærling hos en billedhogger. Etterpå studerte han på Kunstakademiet og Skolen for Dansk Kunsthaandværk. En kort periode arbeidet han også for Georg Jensen.  

I 1918 etablerte Just Andersen gullsmedfirma i eget navn, sammen med kona Alba Mathilde Lykke, som var siselør. På begynnelsen av 1920-årene lyktes de få oppmerksomhet for dekorative gjenstander i støpt metall. Blant formgivere firmaet brukte kan nevnes den allsidige kunstneren og keramikeren Arno Malinowski. Firmaet lyktes så godt at de åpnet forretninger i Berlin, London, New York og Los Angeles.

Blant samlere så er det særlig art deco vaser og figurer i så kalt disko-metall som er ettersøkt. Kvaliteten er høy og tingene kan i enkelte tilfeller oppnå relativt høye priser. Hvem som designet brosjyrens smykker og korpus er dessverre ukjent.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819