ISAMU NOGUCHIAKARI BROSJYRE

Isamu Noguchi var en særs spennende person. Han var amerikansk-japansk. Født i USA, men med base i begge land. Noguchi var et multitalent, og jobbet som skulptør, designer, kunsthåndverker og landskapsarkitekt.

I designsammenhang er han mest kjent for sitt skulpturale bord Noguchi Coffee Table, designet i 1947. Han formga også en ikonisk radio for Zenith Radio Corporation (1937). Den er i utseende lik noen skulpturer til Constantin Brancusi, som Noguchi gikk i lære hos i slutten av 1920-årene.

Den japanske arven er dog svært tydelig i en serie lamper i rispapir, som han utviklet fra 1951 og utover. Eller vi kanskje heller skal gjøre som Noguchi selv, å kalle de lysskulpturer. Flere av disse Akari-lampene er så enkle at man i utgangspunktet ikke ser på de som noe særlig. Men det er vel den japanske arven, en type minimalisme som skaper det store i det lille.

Denne lille brosjyren serverer oss mer enn 20 forskjellige bord-, gulv- og taklamper. Utførelsen er taktil og lavmeldt. To av lampene kan ses på som en hyllest til Brancusis kunstnerskap – 31P og 33N. I alt designet Noguchi mer enn 100 Akari-lamper, den minste 24 cm, mens den høyeste måler 290 cm.

Ønsker du en ny, original Akari-lampe så kan den kjøpes hos Illums Bolighus via lenken HER

Dette er en ønskeartikkel fra innlegget Make a wish. Den heldige vinneren i denne omgang var Arthur Floss.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819