HADELAND GLASSVERKBENNY MOTZFELDTS SUVENIRER

På begynnelsen av 1960-tallet ble det utført en rekke suvenirfigurer på Hadeland Glassverk. Én av de kom til å bli verdenskjent. Dette er historien om Lyndon B. Johnson, Lady Bird, Benny Motzfeldt og Isfuglen.

Benny Motzfeldt (1909-1995) begynte som designer for Christiania Glasmagasin i 1955. De første årene tegnet hun i hovedsak motiver til gravyrer for krystallgaver. I slutten av tiåret reiste Motzfeldt alt oftere til glassverket på Jevnaker. Sammen med glassblåserne «sølet» hun med glasset. Ut fra samarbeidet vokste en kolleksjon med små figurer – fugler, seler, ugler, pingviner og mye mer.

Den 10. september 1963 landet den amerikanske visepresidenten Lyndon B. Johnson med kone og datter på Fornebu flyplass. I løpet av det tre dager lange besøket kjøpte han Benny Motzfeldts isfugler. De ble gitt som gave til kona Claudia Alta Taylor – kalt Lady Bird. I etterkant bestilte Johnson 150 Isfugler. Av disse ble 100 inngravert med navnet «Lady Bird».

Visepresidentens innkjøp var kjærkommen gratisreklame for Benny Motzfeldt, og ikke minst for Hadeland Glassverk som for tiden satset på eksport. I juni 1964 ble hun og glassverket tildelt gullmedalje for beste norske «industrifremstilte» norske suvenir.

Boken om Benny Motzfeldt bestilles HER


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819