DALETTA SUPERWASHSTRIKKEDESIGN FRA 1970-ÅRENE

De siste årene har interessen for 1970-årenes design blomstret. Det avspeiler seg i alt fra farger, klær og møbler. Har derfor valgt å fokusere på Dales strikkedesign fra perioden.

I 1969 lanserte Dale Fabrikker Dalett, som var en finere type garn. I 1971 ble navnet forandret til Daletta. Det ble så i 1973 fulgt opp av Daletta Superwash. Et garn som kunne vaskes i maskin på 40 grader, sentrifugeres og tørkes like lett som all annen vask.

Innleggets avbildede strikkeoppskrifter er med tidligste mønster 6119. Vi kan anta at det ble tegnet omkring 1974. Det siste mønstret i innlegget er 6164. Muligens det er fra ca. 1975/1976 om vi tenker at Dale kom med rundt 20 oppskrifter i året i Daletta Superwash.

Modeller og mønster har en enkel grafisk komposisjon med tydelige snitt. Fargene er i de fleste tilfeller holdt adskilt. Samtidig er det morsomt å se på modellenes frisyrer, uttrykk og hvordan de poserer. Alle disse detaljene sier mye om tiden. Dessverre er det ingen opplysninger om designere, som for øvrig er nok så typisk for det meste av norsk strikkedesign.

Strikkeoppskriftene er part av en meget sjenerøs gave av tusener oppskrifter gitt til undertegnet av forfatteren, kulturhistorikeren og strikkeguruen Annemor Sundbø.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819