KONGELIG DANSKCRAQUELE

Kongelig Dansk er eksperter på å utvikle modeller som har lang levetid. Nyklassisismens tidløse formspråk er et gjennomgående tema. Craquele er et typisk eksempel på denne vellykkede strategien.

I et TV-intervju snakket den danske designeren Louise Campbell om vanskeligheten ved å lage et nytt servise for Kongelig Dansk. Om å forene det klassiske og det kontemporære. I 2009 kom hennes Elements på markedet. Serviset hadde elementer fra Flora Danica, stråmønsteret og Musselmalet riflet.

Omtrent noe lignende kanskje formgiverne til Craquele følte. Klassiske former med en glasur man ikke tidligere brukt. Den krakelerte glasuren «Craquelé» kjenner vi fra kinesisk Song-keramikk helt tilbaks til Song-dynastiet (960–1276). Typen kjennes også fra fransk Sèvres-porselen fra sent 1700-tallet.

I en produktkatalog fra 1975 omtaler Kongelig Dansk Craquele-serien slik: ”Craquelé med fond er helt eller delvis dekket med en rød, grøn eller turkis overglasurfarve.” […] ”Craquelé med farvefilet er dekorert med diskrete og fine, røde, grønne eller guld fileter, som understreger så vel formens som porselænets skønhed og liver op med udeladelse af enhver overflødighed.”


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819