BOKTIPS I BRAKKESYKETIDER

Vi bør være enige om at nå er det på tide å støtte norsk industri og andre virksomheter. Hadde vært trist om alt vi konsumerer er produsert på andre siden kloden. Her er noen boktips som fargelegger hverdagen i disse annerledes tider.

Er du typen som går innom bokhandelen i ny og ne. Trasker rundt og det eneste du ser er stabler av krim. Ingenting negativt om krim. Men kanskje det nå er slik at vi ikke lenger ser skogen på grunn av alle trær. At norske bokhandler eies av norske forlag speiler alt for tydelig hva vi tilbys. God faglitteratur blir kjøpt inn én og én, om den i det hele tatt kjøpes inn. Det til tross at det blir skrevet masse gode saksprosabøker her til lands.

Innenfor kultur, som design, billedkunst og arkitektur er det dessverre et lite utvalg. Da er det desto viktigere å kjøpe slik litteratur. Har i den anledning samlet sammen noen titler som kan interessere dere.Lotte Konow Lund : Hold allting kjært

Lotte Konow Lund er en av Norges mest spennende samtidskunstnere. I anledning utstillingen Hold allting kjært på Henie Onstad Kunstsenter (2016) ble denne publikasjonen utgitt. I sentrum for utstillingen var hennes tegninger. Uttrykket er fortettet og sterkt. Svarte streker mot hvit bakgrunn. Konow Lunds kunstnerskap har tyngde i det politiske, eksistensielle og mellommenneskelige. Hun vandrer uten hindringer i kunsthistorien og forsyner seg av inspirasjonskilder, samtidig som hun transformerer det til det egne språket.

Boken kjøpes HER.

Tittel: Lotte Konow Lund : Hold allting kjært

Forfatter: Milena Høgsberg (red.)

Forlag: Orfeus

Årstall: 2016

Sideantall: 186

Språk: norskLysthus i Norge gjennom 300 år

I disse dager er det nødvendig å drømme seg vekk og plassere tankene på noe lystfylt. Hva passer da bedre enn boken Lysthus i Norge gjennom 300 år. Forfattere er Kari-Marte Frøyset og Tor Harald Frøyset. De er lidenskapelig opptatt av bygningsvern og i 2009 startet de magasinet Norske Hjem. Boken byr på en mengde lysthus fra det ganske land og mange tidsepoker. Befriende er det å se både eksteriører og interiører som er totalt fri fra minimalisme. Leseren kan meske seg ordentlig i spennende arkitektur og flotte illustrasjoner. For øvrig har Madeleine von Essen skrevet kapitler med historiske tekster.

Boken kan kjøpes HER.

Tittel: Lysthus i Norge gjennom 300 år

Forfatter: Kari-Marte Frøyset og Tor Harald Frøyset

Forlag: Klokkergården media

Årstall: 2018

Sideantall: 229

Språk: norskCharlotte Wankel og l’esprit nouveau

Kvinners kunsthistorie er mangelfull og lite anerkjent. Det gjøres lite med å snu trenden. Heldigvis er det enkelte forfattere som trår til og bretter opp ermene og graver dypt i materien. Hilde Mørch har tidligere belyst å skrevet om kvinnelige norske kunstnere, aktive under mellomkrigsårenes modernisme. En av de mest toneangivende var Charlotte Wankel. Hun debuterte i 1914 og var aktiv til 1960-årene. Tidligere har Wankels arbeider før andre verdenskrig blitt belyst, men Mørch har nå også sett på produksjonen etter okkupasjonsårene. Personlig synes jeg de senere arbeidene har et mer personlig preg enn de tidligere maleriene.  

Boken kjøpes HER.

Tittel: Charlotte Wankel og l’esprit nouveau

Forfatter: Hilde Mørch

Forlag: Press

Årstall: 2019

Sideantall: 263

Språk: norskNorske leker 1930-1970 : biler – båter – tog – fly – byggesett

Boken Norske leker 1930-1970 er en gullgruve for alle som samler på norsk leketøy fra perioden. Den henvender seg fremst til samlere da den innholder et vell av modeller med prisantydninger. Alle bilder er profesjonelle opptak av hver enkelt modell. I tillegg er det korte historiske tekster rundt de ulike bedriftene og noe arkivmateriale. Forfatterne Karin B. Kvisgaard og Solveig Otlo har skrevet flere tilsvarende bøker, også de utgitt på Samler & Antikkbørsen. Forlagets redaktør Atle Kildebo står bak fotograferingen.  

Boken kan kjøpes HER.

Tittel: Norske leker 1930-1970 : biler – båter – tog – fly – byggesett

Forfatter: Karin B. Kvisgaard og Solveig Otlo

Forlag: Samler & Antikkbørsen

Årstall: 2017

Sideantall: 222

Språk: norskKoftearven : Historiske tråder og magiske mønster

Strikkeguruen Annemor Sundbø har i flere tiår løftet tradisjonsstrikkingen ut til allmennheten. Hennes siste bok, Koftearven : Historiske tråder og magiske mønster, er et overflødighetshorn. Leseren blir navigert rundt i tekstilhistorien med spennende illustrasjoner som godt følge. Men det er ikke bare det historiske med boken som krever oppmerksomhet. Også Sundbøs forskning rundt norsk strikketradisjon blir fortalt på en lett og inspirerende måte. Det norske museer og institusjoner mangler i sine publikasjoner er et brennende engasjement. Denne boken er til bristepunktet fylt med fortellerglede og et spennende oppkomme av ny informasjon. Pensumvarning for den kulturinteresserte.

Boken kjøpes HER.

Tittel: Koftearven : Historiske tråder og magiske mønster

Forfatter: Annemor Sundbø

Forlag: Gyldendal

Årstall: 2019

Sideantall: 399

Språk: norskHannah Ryggen: En fri

For meg er det vanskelig å være upartisk når det kommer til Hannah Ryggen. Hun er en av mine absolutte favoritter. Da kunsthistoriker og kurator Marit Paasche kom med boken Hannah Ryggen: En fri var jeg selvfølgelig spent. Det er allerede blitt utgitt en rekke bøker om henne. Men det viste seg at Paasche blitt oppmerksom på et tidligere ukjent Ryggen-arkiv i Malmö. Det åpnet muligheter for en overraskende forskningsinnsats. Ved å lese utdrag fra boken ble jeg svært positiv til Paasches måte å knytte sammen det nære (Hannah Ryggens liv), politiske hendelser og internasjonal kunsthistorie.

Boken kan kjøpes HER.

Tittel: Hannah Ryggen: En fri

Forfatter: Marit Paasche

Forlag: Pax

Årstall: 2016

Sideantall: 267

Språk: norskBruksbo Tegnekontor

Kanskje teit å ta med en egen bok. Men nå er det slik at det er få bøker om norsk design. Så da måtte jeg ta en for laget… Siden 2011 har denne svensken kommet med 6 bøker om norsk design. I følge enkelte rykter så er det flere som er på vei å bli unnfanget. Boken Bruksbo Tegnekontor er en nok så kompakt historie om et av landets mest produserende designkontor for møbeldesign. Her er historien om Per Tannum og designerne, hva de tegnet og når. I tillegg er det en skjønn blanding av reklamer, gamle arkivfotografier og nye opptak. Boken er kronologisk og avsluttes med et kapittel av Bjørn-Kowalski Hansen om Bruksbos møbeleksport.

Boken kan kjøpes HER.

Tittel: Bruksbo Tegnekontor

Forfatter: Mats Linder

Forlag: Form Forlag

Årstall: 2019

Sideantall: 191

Språk: norsk©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819