VARIASJONER OVER EN STOL

Å skrive om norsk design er risikosport. Det høres kanskje kryptisk ut. Men det skyldes helt enkelt at det er så lite forskning rundt temaet. Sjansen at man gjør feil er hele tiden til stede når man skal tolke ulike kilder.

Da jeg arbeidet med boken om Rastad & Relling Tegnekontor var jeg hele tiden nødt å revurdere hva jeg skrevet. Det på tross av full tilgang til alle arkivene. Modelloversikten overstemte ikke alltid med originaltegningene. Det viste seg at den samme modellen kunne vært formgitt av flere av tegnekontorets designere.

I boken om Rastad & Relling skrev jeg følgende: ”En av Resells høydepunkter for bedriften var noen lette småstoler i serien 3357. Mest kjent er modellen 3357/3, også kalt Gazelle. Den er med tynne bein i forkrommet metall som bærer setet og den tungeformede ryggen.”

At Sigurd Resell er oppført som tegner av 3357/3 – Gazelle er én ting. Men så kommer vi til alle variantene. Ut fra modellnumrene kan det se ut som det er minst 12 varianter, der sete og understell skiller seg fra hverandre. Nå spørs det om Resell står bak alle variantene. Det kan jeg dessverre ikke svare på. Det jeg kan fastslå at man aldri bør være skråsikker i sin sak.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819