PORSGRUNDS PORSELÆNSFABRIKSTORHUSHOLDNINGSSERVISER

Utakk er verdens lønn. Kanskje høres rart ut. Men hvis man som designer jobber med å formgi hverdagsprodukter oppnår man sjelden oppmerksomhet eller omtaler i kulørte ukeblader.

Nå er det kanskje ikke et mål for de fleste designere. Allikevel ønsker man å få kred for arbeidet man utfører, og det skjer sjelden når man lager ting til institusjoner eller storhusholdninger. Spørsmålet er kanskje hvorfor. Svaret er nok at det er lite sexy.

Det vi ikke husker på er at til disse tingene stilles det ekstra høy krav i forhold til sikkerhet og holdbarhet. Ved nærmere ettertanke er det de færreste som verdsetter å komme på restaurant og spise fra dårlig porselen fra IKEA, Nille og andre billigvarekjeder. Deres porselen og glass har en tendens å eldes stygt, og det er derfor det koster så lite.

Tilbake til innlegget – storkjøkkenporselen fra Porsgrunds Porselænsfabrik. I denne forhandlerkatalogen er ingen modeller oppført med designerkrediteringer. Man kan jo spørre seg hvorfor. Flere av modellene vet vi er tegnet av Tias Eckhoff, som serviset 2350, som ble premiert på Triennalen i Milano 1960 og Den tyske håndverksmessen 1961. Askebegeret 6057 er Eckhoffs design, likeså vasen 2346 og noen andre ting. Men det er enkelte arbeider som det fortsatt er heftet usikkerhet til.

Jeg håper inderlig at slik hverdagsdesign kommer bli mer verdsatt enn den er nå. Det er innmari gøy og spennende med eksklusiv, innovativ og annerledes design. Allikevel er det hverdagsdesignet som er firmaenes brød og smør.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819