VERDENS BESTE DESIGNBIBLIOTEK?

Nå er endelig biblioteket ferdig innredet. Det tok i underkant av to år. Ekstremt mye litteratur har blitt sortert og satt på plass. Det som tatt mest tid var å sortere produktkataloger og andre små trykksaker. Nå som ting har en gitt plass er de mer søkbare og arbeidsflyten er mye bedre.

Bonytt er kjekt å ha når man skriver om norsk design. Disse har også den aller beste proveniensen. (Foto: Mats Linder)

I løpet av disse to årene har samlingen vokst fra i overkant av 60 meter til mer enn 80 meter. Det er nesten én meter i måneden. Det er spesielt to gaver som ført til denne kraftige veksten. Først så fikk jeg rundt 6 meter Bonytt fra familien til Per Tannum som startet tidsskriftet i 1941. I tillegg donerte et NTNU-bibliotek 10 meter tidsskrifter. Blant disse hadde jeg omtrent halvparten fra før, til glede for venner og bekjente. Så har jeg selvfølgelig kjøpt en hel masse litteratur siste årene.

En dødstøff plakat med proveniens Carl Nesjar henger ved siden av x antall årganger Byggekunst. (Foto: Mats Linder)

Nå som biblioteket er på plass har jeg rammet inn en del gamle design- og brukskunstplakater. Disse illustrerer på en måte mine interesser og arbeidet. Nå gjenstår det et lite luksusproblem – ikke alle plakatene får plass på kontoret. Så det må prioriteres hardt.

Å ha Gerhard Bergs seksjon i biblioteket, og som han selv brukt, er stor stas. (Foto: Mats Linder)

Prikken over i-en kom med et flyttebyrå for et par måneder siden. Da leverte de en prototype seksjon av møbeldesigneren Gerhard Berg som han brukt på sitt kontor siden 1960-tallet. Der er det i tillegg til bøker også plass til kjedelige kontorrekvisitter som tidligere samlet støv i de åpne hyllene.

Sofistikert detalj på Gerhard Bergs seksjon, delte håndtak i metall til skuffene. (Foto: Mats Linder)

At de siste brikkene har falt på plass har ført til at jeg igjen kan ha en normal produksjon. Eller kanskje mer enn noensinne. For kort tid siden inngikk jeg en intensjonsavtale med et forlag om en ny bok til høsten 2020. I tillegg drøfter vi en bokserie på 10 bøker.

Terje Westfoss´ skulptur «Amerikansk torso på hjul» fra 1969 ble kjøpt på en utstilling i 2018. (Foto: Mats Linder)

Produksjonsnivået for Samler & Antikkbørsen er nå blitt normalisert og før ferien ble 10 artikler levert. I tillegg har jeg levert 6 artikler til OBOS-bladet sånn at de har nok ut året. For Store norske leksikon har jeg nå skrevet omtrent like mye som i hele 2018. Manus til en liten bok om Tias Eckhoff er også levert. I tillegg har jeg en del andre frilansoppdrag av forskjellig art.

For ikke lenge siden ble jeg spurt om jeg hadde lyst på å kjøpe en tekstil etter Eli-Marie Johnsen. Det var vanskelig å si nei, så nå henger den på kontoret. (Foto: Mats Linder)

Allikevel har jeg innsett mine begrensninger. Tidligere har jeg vært flink gutt og svart på omtrent alle henvendelser. Men siste par årene har jeg skjønt at det er en umulig oppgave å hjelpe alle med å finne ut hva de har og så videre. Dere oppfordrer jeg til å prøve selv eller bli medlem i spesialiserte grupper på for eksempel Facebook.

Sofaen ble kjøpt av en kollega for et år siden. Børge Mogensen bordet fant jeg i en lokal bruktsjappe for 300 kroner. (Foto: Mats Linder)

Sosiale medier er et nødvendig onde for å nå ut med arbeidet. Det tar ofte mye tid fra det som jeg elsker mest – lese og skrive. Men samtidig oppstår nye kontakter og spennende informasjon flommer inn. Må bare huske på å slå av til tider sånn at ikke utbrentheten kommer snikende.

Med det ønsker jeg dere alle en god sommer. Hilsen Mats.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819