LEIF HELGE ENGERBOKTIPS

Vi er lite bortskjemte med bøker om norske kunsthåndverkere og designere i Norge. Det er derfor viktig å støtte opp rundt titlene som blir utgitt. Charlotte Nagells bok om Leif Helge Enger hører til kategorien som uanstrengt kan anbefales.

Til for noen år siden var keramikeren Leif Helge Enger et navn få kjente til. Det gjorde journalisten Charlotte Nagell noe med. På eget initiativ gikk hun i gang med å kartlegge og belyse Engers liv og virke. Det hele begynte med et portrettintervju for Porsgrunns Dagblad og endte opp med en bok.

Leif Helge Enger assosieres mest med Porsgrunds Porselænsfabrik (PP). Der var han ansatt i 40 år. Nagell går lenger tilbake i historien om Enger, helt til oppveksten og grunnlaget til hvor interessen startet. Fra lærlingtiden på PP, til studiene på Statens håndverks- og kunstindustriskole og ansettelsen på PP i 1961.

Av Engers produksjon er hans arbeider i chamottekeramikk de mest kjente. Disse er godt dokumentert, både fra eldre og nyere fotografier, samt skisser fra tiden. Mindre kjent er hans porselensarbeider. De har nå endelig fått navn og kan plasseres inn i eksakte tidsperioder. Nagell har også plassert Enger i en sammenheng, sånn at leseren blir kjent med kollegaer, Porsgrunds Porselænsfabrik og tendenser. Dog uten kruseduller, sånn at lesere uten mye forkunnskaper enkelt følger med.

Charlotte Nagell har et fint driv i fortellingen. Illustrasjonene er meget gode, likeså layouten. Hun har klart å kombinere tekst og bilder på en avbalansert måte slik at man enkelt skjønner sammenhenger. At Nagell kombinert egne intervjuer med Enger og hans arkivmateriale gir boken et troverdig dokumentar preg. 

Boken kan bestilles – her


Tittel: Leif Helge Enger : Liv med leire

Forfatter: Charlotte Nagell

Forlag: Charlotte Nagell / Eget Forlag

Årstall: 2017

Sideantall: 197

Språk: Norsk


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819