PORSGRUNDS PORSELÆNSFABRIKJUBILEUM AV EYSTEIN SANDNES

I dette innlegget blir du kjent med en av Porsgrunds Porselænsfabriks (PP) mest kjente serviser – Jubileum. Eller 2340-serien som den også heter. At serviset fikk navnet Jubileum har kanskje en sammenheng med at PP feiret 70-årsjubileum 1957, men så rakk man ikke helt å lansere det til jubileet. Bare en løs teori…

Året var 1957. Eystein Sandnes hadde akkurat kommet fra Stavangerflint til Porsgrunds Porselænsfabrik. Der var han i godt selskap med Tias Eckhoff, Konrad Galaaen og Anne-Marie Ødegaard. I løpet av et drøyt år utviklet han et nytt servise – Jubileum. Det ble antagelig lansert på Foreningen Brukskunsts Høstmønstring 1958.

Tekoppen i  Jubileum-serviset er en av mine personlige favoritter. I stedet for til te bruker jeg den som kaffekopp. Den varme kaffen blir perfekt temperert da kaffen langsomt avkjøles i takt med drikkingen. Så har jeg selvfølgelig koppen med Sandnes egen dekor – Risotto. Dekoren fungerer perfekt til formen.

Artig med dette innlegget er at endelig får vi navn på de ulike dekorene som ble brukt til Jubileum-serviset. Enkelte dekorer fungerer godt, mens enkelte kun er «slengt på» for å tilfredsstille en form av behov hos kundene. 

Boken om Eystein Sandnes bestilles HER


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819