ARNE ÅSEKERAMIKK I SÆRKLASSE

Arne Åse er en av landets mest anerkjente keramikerne. Særlig har hans arbeider i tynt porselen vekket beundring. Som lærer og pedagog har Åse hatt stor innflytelse på keramikerfaget i Norge.

Arne Åse (f. 1940) tok eksamen ved keramikklassen på Bergens Kunsthåndverksskole (BKHS) i 1965. Året etterpå ble han ansatt på deltid som verkstedslærer ved keramikkavdelingen på Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS) i Oslo.

Arne Åses vase i steingods ble utført omkring 1968. (Foto: Mats Linder)

Blant de første ting Arne Åse gjennomførte var å installere en gassovn i skolens bakgård der det var mulig å brenne steingods på høyere temperaturer. I 1968 hadde han sin første separatutstilling på Forum i Oslo. På utstillingen, som ble hans gjennombrudd, viste han relieffer og miniatyrvaser i høybrent steingods med egenkomponerte glasurer. Samtidig arbeidet Åse i perioden fra 1965 til 1972 for Stavangerflint, Figgjo og Porsgrunds Porselænsfabrik (PP). På PP utførte han flere arbeider i fellesskap med Grete Rønning.

Arne Åse og Grete Rønning utførte i fellesskap bollen på Porsgrunds Porselænsfabrik rundt 1970. (Foto: Nasjonalmuseet / Larsen, Frode)

På tross av at Arne Åses keramikk spenner over mange kunstneriske uttrykk er det hans skåler og fat i tynt porselen med relieffer og dekorert med akvarellignende klorider som blitt hans signatur. Arbeidene som er på et høyt teknisk og kunstnerisk nivå har fått stor anerkjennelse i Norge og internasjonalt.

Arne Åse fat fra 1980/90-tallet. Diam. 57. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Åse har bestandig nye prosjekter på gang. De siste årene har han forsket på farger for høybrent porselen som reagerer på ultrafiolett lys. Han har også utført en rekke store offentlige utsmykningsoppdrag – deriblant et 24 kvadratmeter stort veggarbeid for British Airways på Heathrow (1998).

Arne Åse. Vase. Eget verksted. 1980/90-tallet. H. 15. Diam. 11,5. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Som lærer og professor i mer enn 30 år ved BKHS og SHKS har Arne Åse hatt en viktig rolle for utviklingen innenfor norsk keramikk. Han har også skrevet flere bøker om emnet, som Water Colour on Porcelain (1989). I 1987 ble Arne Åse tildelt Jacob-prisen og i 1989 Bayerische Staatspreis.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819