ER DET INGEN SOM VIL HA TINN?REKLAME FOR HARDANGER-TINN

Designverden er preget av moter og trender. Hva som er inn det ene året er ut det andre. Messing var lenge uglesett. Ingen ville ta i det. Men for et par år siden snudde trenden. For første gang på 40 år ble messing trendy – veldig trendy. Men hvordan er det da med tinn?

Tinn er et metall som tradisjonelt står relativt sterkt i Norge. Men i flere tiår er interessen for tinn nærmest null. Omtrent de eneste som kjøper second hand tinn i Norge er turistene. De ser på det som typisk norsk. I tillegg har de ikke de samme fordommer mot tinn som oss.

Så finnes det fine ting i tinn? Mitt svar er et rungende ja. Men du må lete for å finne gullkornene. Fordi det er dessverre produsert mye som kun er ment for å tilfredsstille turistmarkedet.

Vi kan ta firmaet Hardangerbestikk sin katalog som eksempel. Hardanger-Tinn er av god kunstnerisk kvalitet. Dessverre vet vi ikke hvem som står bak designet. Men det er utvilsomt på høyde med flere av David-Andersens stjernedesigner Thorbjørn Lie-Jørgensens bestikk. Hvis vi skal ha en innvending så er det mot skaftets dekor. Det er sannsynligvis et «pålegg» fra produsenten om å skape et tradisjonelt mønster som skulle forene det moderne med norsk folkekunst.

Spørsmålet er om tinn vil bli moderne igjen. Jeg er sikker på at det kommer til å skje i løpet av noen år, men ikke som bestikk. Det skyldes helt enkelt at det egner seg dårlig i oppvaskmaskin. Uansett så blir det spennende å se hvem som er først med å komme opp med en ny norsk tinn designkolleksjon.


©Mats Linder / matslinder.no