NORFORMTO SJELDNE LEKKERBISKENER

Norforms to bøker Norwegian Furniture 1 og 2 er kanskje de beste kildene når man ønsker å bli bedre kjent med norsk møbeldesign fra 1960-tallet.

2For designinteresserte er Norforms bøker et must. Forklaringen er enkel. Det er ingen andre bøker fra perioden som avbilder flere norske møbler enn akkurat disse. Begge bøker er udatert, så det har vært noen usikkerhet om når de ble utgitt. Etter litt forskning kan jeg nå fastslå at den første boken ble utgitt i 1964 og den andre i 1967.

5

De norske møbelprodusentenes fellesorgan for eksportsamarbeid Norform hadde lenge hatt planer om å utgi slike bøker, men det tok sin tid. Norwegian Furniture 1 ble lansert på Kölner Möbelmesse i 1964. Arne Remlov, som fikk oppgaven med å presentere boken, beskriver det hele som en stor fornøyelse. Den andre boken ble utgitt i anledning Scandinavian Furniture Fair i København 1967.

7

Bildene i Norform-bøkene ble tatt av den eminente fotografen Bjørn Winsnes (1925-2012). Flere kilder har fortalt meg at Winsnes var på møbelmessene i Stavanger og fotograferte for de fremste, norske møbelprodusentene. Hans bilder ble så brukt til bedriftenes reklamemateriell, og i Norform-bøkene.

3

Min teori er derfor at modellene avbildet i Norform-bøkene er fra senest året før bøkene ble utgitt. Med andre ord, i Norwegian Furniture 1 er ingen modeller produsert etter mai 1963. Det samme gjelder Norwegian Furniture 2. Ingen modeller er produsert etter mai 1966. Jeg har ikke kontrollert opp mot de avbildede modellene i bøkene, men jeg har anledning til å tro at konklusjonen er nok så korrekt.

4

Bøkene som er på rundt 180-190 sider oppgir størrelse på møbler, produsent og designer.

Begge bøker er nok så vanskelig å finne. Det kan derfor lønne seg å søke på internasjonale antikvariater som used.addall.com.


Forlag: Norform

Årstall: 1964 og 1967

Sideantall: ca. 180 og 191

Språk: Norsk og engelsk


©Mats Linder / matslinder.no