DEN NORSKE DESIGNPRIS

Den norske Designpris de syv første år er en god og spennende introduksjon til norsk industridesign. Forfatter er den alltid så grundige Alf Bøe.

1

Er man nysgjerrig på å bli kjent med noe av det beste innenfor norsk industridesign fra 1960-årene kan jeg varmt rekommandere Alf Bøes Den norske Designpris de syv første år. Teksten ble ført publisert som artikkel i Kunstindustrimuseet i Oslo sin Årbok 1967 (utgitt 1968).

4

I teksten gir Bøe en nok så kortfattet, men nøyaktig beskrivelse av opptakten til den profesjonaliserte industridesignen i Norge. Som bakteppe omtaler han Deutscher Werkbund, Svenska Slöjdföreningen og Foreningen Brukskunst. Videre betydningen av etableringen av ID Norsk Gruppe for Industriell Formgivning i 1955.

7

Men viktigst og mest interessant er hans opplysninger rundt arbeidene som ble premiert med Designprisen i årene 1961-67. Og ikke minst hvorfor. Begrunnelsen til premieringen av Jacob Ihlens skistøvel for Alfa Skofabrikk: ”Skistøvelen har fått verdifulle bruksmessige og estetiske egenskaper gjennom den nye metode på å forbinde gummi med lær. Som helhet fremtrer støvelen med sin sikre detaljbehandling som en harmonisk nyskapning av et tradisjonelt produkt.”

5

Bokens avsluttes som plansjedel med de premierte arbeidene. Den norske Designpris de syv første år er en billig bok som kan fungere som en grei introduksjon for den som vil bli kjent med norsk industridesign.


Tittel: Den norske Designpris de syv første år

Forfatter: Alf Bøe

Forlag: Norsk Designcentrum / Bonytt

Årstall: 1969

Sideantall: 54 + 16 plansjer

Språk: Norsk og engelsk


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697