TINN-PERSMYKKER, KNAPPER OG SPENNER I TINN

I dag er det svært lite produksjon av tinnarbeider i Norge. Annerledes var det i perioden 1960-1980. Antallet produsenter vokste kraftig. Bedriftsgaver og pokaler var blant storselgerne. I tillegg blomstret suvenirmarkedet. I vrimlet av produsenter dykket plutselig Tinn-Per opp. Firmaet ble etablert av Per Fostveit i 1965. Formålet med Tinn-Per var å drive fabrikasjon av metallvarer.

Per Fostveit begynte i lære hos David-Andersen i 1952. Etter militærtjenesten og studier på Statens håndverks- og kunstindustriskole fortsatte han å jobbe hos David-Andersen til 1965. Dog begynte han allerede to år tidligere sammen med svogeren Per Tryving å lage tinnknapper. Da Fostveit startet Tinn-Per ser det ut som det var med kapital fra svogeren Tryving, som var firmaets salgsmann og markedsfører.

Omkring 1970 ble Bjørn Sigurd Østern engasjert til å tegne knapper, spenner og glidelås-smykker i tinn. Disse var typiske for hans formgivning, med sterke skulpturale kvaliteter i gjennombrutt design. En gang i 1970- eller 1980-årene kjøpte Per Fostveit ut Per Tryving ut av firmaet. I 2006 ble selskapet solgt. Nå foregår produksjonen på Hønefoss. Nettsiden til firmaet finner du HER


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 


Hardanger. Tinn-Per.
Diverse knapper. Tinn-Per.
Bjørn Sigurd Østern. Østern-serien. Tinn-Per.
Sport-serien. Nasjonal-serien. Tinn-Per.
Hekter. Tinn-Per.
Pete smijerns-beslag. Tinn-Per.
Tinn klokkestreng-beslag. Tinn-Per.
Spenner. Tinn-Per.
Bjørn Sigurd Østern. Glidelås-smykker. Tinn-Per.