DESIGNSPEIL FRA HOLTEN & AASGÅRD

Om du er på jakt etter et gammelt speil så er det mye å velge i. Likevel er det få speil som er særlig pene (mitt synspunkt). Heldigvis var det firmaer som hadde speil som satsingsområde. I dette innlegget skal vi bli kjent med designspeil, i dobbel forstand.

Når man leser i interiørblader så har de en tendens til å skrive designmøbler, designlamper, designvaser og så videre når de ønsker å poengtere at det ikke er snakk om hvilket som helst møbel eller ting. Men at det er snakk om noe som er designet. Noe som i seg selv er en selvmotsigelse. Hva jeg har kjennskap til så er alle møbler og menneskeskapte produserte gjenstander designet. Så kan man følgelig snakke om god eller dårlig design.

Det ble plutselig en lang digresjon, i stedet for å fokusere på innholdet i denne brosjyren. Nå skal vi heller se på DesignSpeil, opprinnelig produsert av Andr. L. Riis i Trondheim i 1965. Hva jeg har kjennskap til så var det det firmaet som for alvor satset på godt designede speil i Norge. Sven Ivar Dysthe var den som formga flest speil for firmaet. I tillegg står han bak flesteparten av de tilhørende kommodene. I tillegg kan vi se at Finn Nilsson også tegnet speilet DS 205.

Firmaet Holten & Aasgård var underleverandør for Andr. L. Riis, som har røtter helt tilbake til 1872. Det viste seg etter hvert at Riis ikke lyktes å få lønnsomhet i DesignSpeil. I 1974 ble kolleksjonen overdratt til Holten & Aasgård. De lyktes å selge disse speilene og kommodene til rundt 1980. I dag er det dessverre veldig få gode norske speil og entrékommoder på markedet. Men kanskje det snur en dag. La oss håpe på det.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 


Speil: Riis 219. Kommode: Riis 319. Holten & Aasgård.
Speil: Riis 213. Kommode: Riis 313. Holten & Aasgård.
Sven Ivar Dysthe. Speil: DS 210. Sven Ivar Dysthe. Kommode: DS 305. Holten & Aasgård.
Sven Ivar Dysthe. Speil: DS 217. Sven Ivar Dysthe. Kommode: DS 305. Holten & Aasgård.
Finn Nilsson. Speil: DS 205. Sven Ivar Dysthe. Kommode: DS 309. Holten & Aasgård.
Speil: DS 216. Sven Ivar Dysthe. Kommode: DS 309. Holten & Aasgård.
Sven Ivar Dysthe. Speil: DS 207. Sven Ivar Dysthe. Kommode: DS 312. Holten & Aasgård.
Sven Ivar Dysthe. Speil: DS 215. Sven Ivar Dysthe. Kommode: DS 312. Holten & Aasgård.
Sven Ivar Dysthe. Speil: DS 208. Sven Ivar Dysthe. Kommode: DS 303. Holten & Aasgård.