HOLTEN & AASGÅRD MØBELFABRIKKARTIG PRODUKTKATALOG

Igjen skal vi ta en kikk på en «bortglemt» møbelprodusent. Anledningen til at jeg bruker anførselstegn er at det selvfølgelig er noen som husker fabrikken. Den ble forøvrig startet av brødrene Nils og Johan Holten, samt Nils Åsgård i 1939 på Surndalsøra som Holten & Aasgård Snekkerifabrikk.

Det er dog lite som finnes av skriftlig dokumentasjon om fabrikken. Vi kan anta at produksjonen den første tiden var begrenset grunnet den tyske okkupasjonen i årene 1940–1945. Det første som ble produsert var butikkinredninger. Under krigen laget man en del skap for «Småindustrikontoret» i Kristiansund. Omkring 1945/1946 synes det som man byttet navn til Holten & Aasgård Møbelfabrikk. I dette tidsrommet begynte samtidig produksjonen av radiokabinetter for en radiofabrikk i Trondheim.

I tiden rundt 1959/1960 ble det laget en del TV-kabinetter. Grunnet konkurranse var man nødt til å slutte med dette. Fra 1964 satset man heller på å lage skoleinnredninger. Samtidig begynte man også lage entrémøbler, speil og kommoder. Året etterpå begynte de lage entrémøbler for Riis speil og glass på Oppdal. Som underleverandør laget de også firmaets DS-kolleksjon, med produkter designet av blant andre Sven Ivar Dysthe. Fordi Riis glass og speil ikke lyktes å få lønnsomhet i DS-kolleksjonen så ble den i 1974 overdratt til Holten & Aasgård Møbelfabrikk.

Mesteparten av møblene ble solgt på det norske markedet. I 1974 hadde fabrikken nærmere 400 forhandlere her til lands. I midten av 1970-årene hadde man rundt 25 ansatte. Prisen på bordene varierte fra noen hundre kroner til 2.500. I 1997 ble firmaet kjøpt opp av Talgø-konsernet og i 2000 ble det oppløst.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697