TONE VIGELAND OG BJØRN TANNUMSMYKKER I MESSING

Tone Vigeland er Norges desidert mest kjente smykkedesigner og smykkekunstner. Hennes arbeider er godt dokumentert. Da jeg ble kjent med at hun tegnet smykker i messing for en relativt ukjent gullsmed var overraskelsen stor.

Gullsmeden Bjørn Tannum åpnet i 1972 gullsmedforretning i Hamar Brukskunst. Parallelt etablerte han et sølvverksted tilknyttet forretningen. Tannum som er sønn av gründeren Per Tannum fikk design og kunsthåndverk inn med morsmelken. Faren etablerte blant annet Bonytt, Norway Designs og PLUS. På PLUS var Tone Vigeland den store stjernen, som den seks år yngre Tannum ble godt kjent med.

Kort tid etter Bjørn Tannum startet opp i Hamar fikk han Vigeland til å lage en liten kolleksjon i messing, sammen med eget design. Smykker i messing og tinn var rimelige og ble laget av mange andre, som Studio Else & Paul, Hillestad, og David-Andersen. Smykkene Vigeland og Tannum designet i dette innlegget er relativt enkle med tanke på utførelse. Prisen var overkommelig og passet derfor yngre brukere med begrenset økonomi. Likevel ser det ut som Bjørn Tannum ikke helt fikk sving på salget. Det til tross for at de ble solgt gjennom Norway Designs Exports AS. I dag representerer de en spennende parentes i norsk designhistorie.

Dette er en av de mest sjeldne produktkatalogene i mitt arkiv. Hva jeg har kjennskap til så er det det eneste bevarte eksemplaret. Den ble gitt som gave til meg av Bjørn Tannum for en tid siden da han flyttet fra Fredrikstad til Oslo.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 


Tone Vigeland. Justerbar ring i messing. Modell: A 001. (Mats Linders arkiv)
Tone Vigeland. Justerbar ring i messing. Modell: A 002. (Mats Linders arkiv)
Bjørn Tannum. Justerbar ring i messing. Modell: A 003. (Mats Linders arkiv)
Bjørn Tannum. Justerbar ring i messing. Modell: A 004. (Mats Linders arkiv)
Bjørn Tannum. Justerbar ring i messing. Modell: A 005. (Mats Linders arkiv)
Bjørn Tannum. Justerbar armring i messing. Modell: D 002. (Mats Linders arkiv)
Bjørn Tannum. Justerbar armring i messing. Modell: D 003. (Mats Linders arkiv)
Bjørn Tannum. Justerbar armring i messing. Modell: D 004. (Mats Linders arkiv)
Tone Vigeland. Anheng i messing. Modell: G 001. (Mats Linders arkiv)
Bjørn Tannum. Veskeoppheng i messing. Modell: J 001. (Mats Linders arkiv)