BO FAJANSSJELDEN PRODUKTKATALOG FRA 1926

I mellomkrigsårene opplevde det svenske keramikkmiljøet kraftig vekst. De kunstneriske sidene ved faget tok av i skikkelig fart. Mindre produsenter som tidligere laget uinteressante varer kunne i 1920-årene skilte med både spennende og rimelige keramikk. Hånddreide og håndmalte produkter kunne produseres da arbeidernes lønninger fortsatt var lave.

Bobergs Fajansfabrik i den svenske byen Gävle, som i dagligtale ble kalt Bo Fajans, opplevde en spennende utvikling i 1920-årene. Det skyldes i hovedsak Allan Ebeling (1897–1975) og Eva Jancke-Bjørk. Ebeling begynte på fabrikken i 1924, mens Jancke-Bjørk kom i 1925.

I prislisten som ikke er gjengitt i dette innlegget opplyses det om at Ebeling designet produktnummer 1024–1746, mens Jancke-Bjørk står bak 4001–4053. Høres utrolig ut at han i disse få år designet mer enn 700 produkter. At Jancke-Bjørk derimot formgitt mer enn 50 objekter (4001–4053) under hennes første år (1925–1926) virker derimot sannsynlig. En interessant ting å notere seg i prislisten er at Allan Ebelings produkter vanligvis kom i kun én farge/fargekombinasjon. Eva Jancke-Bjørks design derimot kom gjerne i tre farger/fargekombinasjoner.

Når man betrakter alt som er i prislisten noterer man raskt at begge designere må ha vært inspirert av fajansekunst og malte møbler fra 1700-tallet. Dekoren er livlig og raskt malt. Samtidig så er det interessant å notere seg at mange kanner, fat og annet er utformet etter forbilder fra 1700- og 1800-tallet. Det rustikke og uanstrengte i Ebelings og Jancke-Bjørks keramikk oppleves som en frisk pust nå også i dag.

I Birgitta Lundblads bok Bo Fajans keramiktillverkning i Gävle 1874–1967 får man et ypperlig innblikk i deres design. Om du er interessert i annen svensk keramikk så anbefales den sjeldne katalogen om Nittsjö HER eller brosjyren fra Upsala-Ekeby HER


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697


Allan Ebeling. Bo Fajans.
Allan Ebeling. Bo Fajans.
Allan Ebeling. Bo Fajans.
Allan Ebeling. Bo Fajans.
Allan Ebeling. Bo Fajans.
Allan Ebeling. Bo Fajans.
Allan Ebeling. Bo Fajans.
Allan Ebeling. Bo Fajans.
Allan Ebeling. Bo Fajans.

Allan Ebeling. Bo Fajans.

Allan Ebeling. Bo Fajans.
Allan Ebeling. Bo Fajans.
Allan Ebeling. Bo Fajans.
Allan Ebeling. Bo Fajans.
Allan Ebeling. Bo Fajans.
Allan Ebeling. Bo Fajans.
Allan Ebeling. Bo Fajans.
Eva Jancke-Bjørk. Bo Fajans.
Eva Jancke-Bjørk. Bo Fajans.
Eva Jancke-Bjørk. Bo Fajans.
Eva Jancke-Bjørk. Bo Fajans.
Eva Jancke-Bjørk. Bo Fajans.