NITTSJÖUHYRE SJELDEN PRODUKTKATALOG

I denne uhyre sjeldne Nittsjø produktkatalogen fra 1966 finner vi spennende keramikk av Erik Mornils, Jerk Werkmäster og Thomas Hellström.

Nittsjö er en svensk keramikkbedrift. Firmaet ble etablert i 1843 av Carl Jacob Wettergren og R. A. C. Medén i Nittsjö, utenfor Rättvik i Dalarna fylke. Noen år senere begynte produksjonen av enklere bruksgjenstander i terrakotta og kakkelovner. Under andre halvdel av 1800-tallet byttet Nittsjö eier ved flere anledninger

På begynnelsen av 1900-tallet gjennomgikk fabrikken kraftige moderniseringer. Omkring 1917 ble anlegget elektrifisert. Dreiing med muskelkraft var deretter et avsluttet kapittel. I 1924 fikk Nittsjö den første profesjonelle formgiveren. Det førte følgelig til en mer helhetlig kunstnerisk profil. Mornils kunstnerskap kretset mest rundt tradisjonell pottemakerkunst.

I 1933 ble Jerk Werkmäster ansatt som kunstnerisk leder. Med Werkmäster tok Nittsjö et kraftig byks inn i den moderne formgivningens domener. Hans tidligste arbeider var til dels kraftig påvirket av funksjonalismens puristiske formrepertoar. Samtidig økte interessen for Nittsjö-keramikken. Firmaet deltok alt mer på nasjonale og internasjonale utstillinger, deriblant verdensutstillingene i Brussel (1935) og Paris (1937).

Et viktig vendepunkt for Nittsjö var da Thomas Hellström ble ansatt som keramisk formgiver i 1958. Han vitaliserte på kort tid firmaets produksjon. Organiske former og lekne figurer løsnet opp noe av det alvorlige produktutvalget. Hans figurer var formsterke, samtidig som de hadde et lystent uttrykk. Enkelte arbeider fra 1950/1960-årene har for øvrig likheter med norske William Knutzen sin keramikk.

I 2006 fikk Nittsjö alvorlige økonomiske problemer. Driften stoppet opp under vintermånedene. Heldigvis klarte firmaet å snu tendensen. Nittsjö er igjen en aktiv keramikkprodusent med et variert vareutvalg basert på ny design og eldre klassikere.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819