CHRISTIANIA GLASMAGASINLAMPEKATALOG FRA CA. 1915

Er du nysgjerrig på hvordan tidlig norsk elektrisk belysning så ut? Da har du kommet til rett sted. Her er en fantastisk oversikt fra Christiania Glasmagasin og deres lamper laget ved Høvik Lampefabrik. Fordi produktkatalogen er udatert så må vi komme med en kvalifisert gjetting. Og da lander vi på tiden rundt 1915.

Hvis man har noenlunde peil på stilperioder så er plansjene en morsom vandring fra historismens tolkninger av barokk, rokokko, empire, nyklassisisme og helt til motestilen jugend, eller art nouveau som man kalte den i Frankrike. I tillegg er det enkelte lamper som har et orientalsk preg.

Dessverre er det ingen lamper med opplysninger om designer. Men om man skal prøve seg på en avansert tolkning så lukter det litt Henrik Bull av lampene 5060 og 5063. Omkring århundreskiftet 1900 laget han en del belysning til Historisk Museum og Regjeringsbygningen (nå Finansdepartementet). Mine favoritter er dog 5551 og 5552. Inspirasjonen fra Midtøsten er til å ta på.

Det er ellers spekulasjoner rundt tilvirkningen av glasskuplene til de tidligste lampene fra Høvik. Mange vil påstå at mye var importert gods fra Tyskland eller andre land. Spørsmålet er hvor bærekraftig den tanken er. I boken Høvik Glasverk – Høvik Verk kan man lese at «Da verket i 1886 tok opp produksjonen av de hvite lampekuplene, fant man frem til en rolig og nøytral formgivning, som nesten kan kalles klassisk.» Jeg vil tro at produksjonen av lampekuplene skjedd både på Høvik Verk og Hadeland Glassverk. Men det hadde vært interessant å straks få klarhet i alle spekulasjoner.

Å finne slike gamle gamle norske produktkataloger over belysning er svært sjeldent. Så da jeg oppdaget den på et antikvariat så betalte jeg en smule motvillig 3.500 kroner for herligheten. Men nå er den i hvert fall sikret til samlingen. Om du setter pris på slike rariteter kan du gjerne bidra til videre drift av nettsiden med en donasjon – VIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819

Ønsker deg en god lampeopplevelse. Hilsen Mats.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819