HUGO GEHLIN FOR GULLASKRUFS GLASBRUK

Innimellom når jeg roter i Arne Lindaas arkiv så finner jeg overraskelser. I et konvolutt har han samlet annonser over Hugo Gehlins glass for Gullaskrufs Glasbruk. Det kan se ut som de falt i smak hos den unge Lindaas.

Hugo Gehlin (1889-1953) var en svensk kunstner og formgiver. Tidlig i karrieren arbeidet han med ulike kunstformer, som maleri og tresnitt. Sammen med arkitekten Gustav Widmark deltok Gehlin i arbeidet med å restaurere Jacob Hansens Hus. I tillegg laget han utsmykninger i mosaikk. Gehlin utformet også rundt 70 glassvinduer til flere kirker i sørlige Sverige.

I 1930 begynte Hugo Gehlin som designer for Gullaskrufs Glasbruk. Han fikk anerkjennelse for glasset sitt allerede første året, under den episke Stockholmsutställningen. I dette innlegget er det utklipte annonser fra det svenske designtidsskriftet Form, som stammer fra andre halvdel av 1940-årene.

Det kan se ut som Gehlin annammet flere stiler. Noen er i art deco, mens andre er i en type organisk modernisme. Som Arne Lindaas ser det ut som Gehlin likte å formulere seg i ulike retninger.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


Hugo Gehlin. Modell: Hyttarbetad Kaktusurna 17/50. Gullaskrufs Glasbruk.
Hugo Gehlin. Modell: Brännvinsflaska 1308. Gullaskrufs Glasbruk.
Hugo Gehlin. Skål og fat. Gullaskrufs Glasbruk.
Hugo Gehlin. Modell: Servis 6/42. Gullaskrufs Glasbruk.
Hugo Gehlin. Modell: Brännvinstupp 1950. Gullaskrufs Glasbruk.
Hugo Gehlin. Modell: Kanna 23/50 og Dricksglas 6/42. Gullaskrufs Glasbruk.
Hugo Gehlin. Modell: Likörservis nr. 71. Gullaskrufs Glasbruk.