SØRLIEMØBLERS MØBELKONKURRANSE 1974/1975

Quadratum ble designet av Rastad & Relling i anledning konkurransen.

I 1960- og 1970-årene ble det utlyst mange møbelkonkurranser. De bidro til å styrke fagmiljøet og øke fokus på kvalitetsdesign. Ofte ble konkurransene utlyst av møbelbransjen og en sjelden gang av private aktører.

I anledning Sørliemøblers 60-årsjubileum inviterte bedriften i februar 1974 til en åpen konkurranse. I konkurranseprogrammet skrev de at «hensikten er å komme frem til sittemøbler for innebruk i privat og offentlig miljø, fortrinnsvis konstruert i tre eller metall og med stopning.»

Eskild Højland og Chr. Bjørn Christensen. Konkurranseutkast Revaluering. (Ukjent fotograf)

Det ble levert inn 112 forslag. Ut fra disse plukket man ut 12 for fremstilling av prototyper. Til annen del av konkurransen betalte Sørliemøbler inntil 4000 kroner til designerne til utførelsen av en modell i mål 1:1. Da konkurransen ble offentliggjort konkluderte juryen med at ingen modeller fremhevet «seg suverent i forhold til de andre modeller, og har derfor ikke delt ut noen 1. premie.» Rastad & Relling Tegnekontor delte annenpremien med Peter Opsvik og danskene Eskild Højland og Chr. Bjørn Christensen.

Rastad & Relling Tegnekontor. Konkurranseutkast Sarg som senere ble Quadratum. (Ukjent fotograf)

Rastad & Relling designet møbelserien Quadratum. Det var et møbelsystem med mange kombinasjonsmuligheter og ganske få elementer. Opprinnelig var prototypen utført i laminert tre under konkurransenavnet Sarg. Men man fant fort ut at overgangen mellom sarg og bein ikke var sterke nok til å tåle hard belasting. Tegnekontoret ønsket derfor å lage konstruksjonen i ekstrudert aluminium. De kontaktet norsk aluminiumsindustri på Raufoss som var behjelpelig med utviklingen av møbelserien. Resultatet ble godt og velfungerende. Quadratum fikk senere innpass i mange offentlige miljøer.

Bjørn A. Larsen, Per Ødegaard og Terje Meyer. Kokurranseutkast 29-58. (Ukjent fotograf)

Bjørn A. Larsen, Per Ødegaard og Terje Meyer fikk tredjepremie for utkastet 29-58. Et modulbasert sittemøbel tenkt for offentlig innredning. Sitteelementene som er festet til bærekonstruksjonen i metall nærmest svever over gulvet. De avrundede formene signaliserer et vennlig uttrykk som inviterer til sosial kontakt.

Bjørn A. Larsen, Per Ødegaard og Terje Meyer. Kokurranseutkast Alt. (Ukjent fotograf)

Trioen Larsen, Ødegaard og Meyer fikk likeså tredjepremie for Alt. En modulbasert møbelserie i ekstrudert metall. Understellet kom i to høyder. Den laveste var tenkt for en lav krakk eller bord, mens det høye understellet var for en armlenestol. En elegant finesse var de skjulte hjulene som ble montert til lenestolen.

Arild Alnes. Kokurranseutkast 26358. (Ukjent fotograf)

Unge Arild Alnes var student ved Bergen Kunsthåndverkskole da han deltok. Han leverte forslaget 26358, en stol i forkrommet metall med en tynn hynde i hud. For stolen mottok han tredjepremie. For en 24 år gammel student var plasseringen en fjær i hatten.

Peter Opsvik. Konkurranseutkast Stabella. (Ukjent fotograf)

Peter Opsvik hadde noen år tidligere klekket ut designklassikeren Tripp Trapp. Til Sørliemøblers konkurranse utformet han kompletteringsstolen Stabella i stålrør og tre. Stolen har mange av de karakteristiske trekkene ved Opsviks senere design.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819