GLAMOXSTORE BELYSNING

Glamox har i flere tiår vært Norges førende belysningsprodusent. De har et bredt produktspekter som dekker en rekke behov for privatbruk, industri og offshore.

Produktkatalog med Glamox sin plastarmatur GP-systemet avbildet på forsiden.

Glamox ble etablert i 1947 av Birger Hatlebakk. Opprinnelig som L/L Maskin-El og først i 1951 som Glamox. Til å begynne med produserte bedriften enklere elektroutstyr for maskin- og elektrobransjen. I 1950 startet man å produsere de første lysarmaturene. Det var fortrinnsvis lysrørarmaturer for offentlige bygninger og industrien, i tillegg til privatmarkedet.

Salgssjefen Olav Mogård bidro til å utvikle kjøkkenarmaturet GK for Glamox.

Typisk for Glamox sine armaturer fra tidlig 1960-tallet var en enkel og solid konstruksjon med fokus på funksjonalitet. Salgssjef Olav Mogård var en av initiativtakerne til å utvikle armaturer for hjemmet. Deriblant den populærere GK 2/20 som var en rimelig modell. Sammen med T. Brune utformet Mogård den minimalistisk utformede takbelysningen Asymetria GA-Y som ble tildelt Merket for god design 1962.

Varmeovnen 3001 er å regne som en norsk designklassiker. (Foto: Glamox)

Fra midten av 1960-tallet utviklet Glamox de første panelovnene. I 1978 ble bedriften tildelt to designpriser i klassen Die gute Industrieform på Hannovermessen for blant annet TA-ovnen. Per Farstad tegnet i 1986/1987 de futuristisk utformede varmeovnene TE og TO. De ble begge tildelt Merket for god design 1987, og i 1988 en internasjonal designpris. I dag produseres ovnen i en noe forandret utgave under navnet Glamox 3001. Farstad tegnet også den prisvinnende gulvlistovnen Termolink i tiden rundt 1987.

A20-S er et utenpåliggende armatur i minimalistisk design. (Foto: Glamox)

Den minimalistiske og noen ganger futuristiske designen er nærmest blitt et varemerke for Glamox. Et godt eksempel er Rolf Røsbergs spotlight Globe 3005 (ca. 1987). Spesielt for Globe er det høye lysutbyttet i forhold til størrelsen. Formel Industridesign har tegnet en rekke belysninger for Glamox, deriblant takbelysningen A20 og A50/i50.

Pendellampen A60-P er tegnet av Hareide Design og produsert av Glamox fra 2012. (Foto: Glamox)

Eker Design og Hareide Design er to viktige designbedrifter som tilført Glamox armaturer i verdensklasse. Hareides taklampe A60-P fra 2012 fører tankene bak til 1950-tallets organiske romfartøysestetikk. Den samme bedriften har også tegnet den ekstremt slanke led-lampen C75-P

Da Glamox kjøpte Luxo i 2009 overtok de samtidig produksjonsrettighetene til storselgeren L-1. (Foto: Glamox)

I dag er Glamox en internasjonal konsern som overtatt flere nasjonale og internasjonale bedrifter. I 1993 kjøpte bedriften seg inn i varmeovnsprodusenten Adax som nå produserer flere av Glamox tidligere panelovnsmodeller. I 1999 ble Høvik Lys oppkjøpt og i 2009 Luxo som produserer Jacob Jacobsens internasjonale storselger L-1. I 2018 omsatte Glamox for mer enn 1,4 milliarder norske kroner.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819