SIRI OG SUNFJORDDESIGNKLASSIKERE I NYPRODUKSJON

De siste tiårene har flere produsenter fått opp øynene for eldre design. Særlig interesse er blitt viet produkter fra 1950/1960-årene. Nå har både Hadeland Glassverk og Helle relansert to klassikere – Siri og Sunfjord.

Salatbestikket er harmonisk utformet. (Foto: Helle)

I dag er Helle mest kjent for kvalitetskniver til fritidsbruk. Annerledes var det på midten av 1900-tallet. Da var firmaet en av landets viktigste bestikkprodusenter. En av Helles storselgere i 1960-årene var Sunfjord. Det ble tegnet av Steinar Helle omkring 1966. Bestikket karakteriseres av at skaftet løper fint og sømløst over til bladet i rustfritt stål.

Den sømløse overgangen mellom skaft og blad på Helles Sunfjord bestikk forsterker det elegante uttrykket. (Foto: Helle)

At Helles bestikk igjen ser ut til å møte dagens marked har antagelig bakgrunn i vår søken etter det håndverksmessige. En pussig detalj er at Sunfjord foreløpig produseres kun to ganger i året – rundt 15. juni og 15. november. Det er med andre ord ingen dusinvare vi har å gjøre med. Ønsker man å bestille Sunfjord går man inn på nettsiden her

På Hadeland Glassverk blåses fortsatt glasset for hånd – eller med munn, for å være helt korrekt. (Foto: Hadeland Glassverk)

Willy Johansson er en av Hadeland Glassverks viktigste formgivere, om ikke den viktigste. Med sin brede kompetanse bidro han til en av 1950-årenes fremste designklassikere – pressglasserviset Siri. Serviset kjennes fra de vertikale rillene som gir glasset en optisk effekt.

I dag får man kjøpt Siri i en helt ny farge som klær designet ypperlig. (Foto: Hadeland Glassverk)

I 2019 begynte Hadeland Glassverk igjen å produsere Siri. I tillegg til klarglass lages den nå også i røykgrå og mørk blåfarge. På tross av en del masing har ikke Hadeland klart å få Siri ut i butikkshyllene. Siri må foreløpig kjøpes på fabrikksutsalget på Hadeland Glassverk. Der sikret jeg meg to små skåler i sommer. Jeg synes at dere som har lyst på Siri, men ikke har mulighet å dra til Jevnaker, bruk forbrukermakten og send Hadeland en melding om at de må selge Siri i hele Norge.

Hvis du mener det er andre norske designklassikere som bør relanseres kan du skrive noen linjer i kommentarfeltet under innlegget. Du kan hjelpe til med å fundamentere norsk kulturarv og bidra til at nye arbeidsplasser blir sikret her til lands.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819