ARTEKSJELDEN PRODUKTKATALOG FRA 1950/60-TALLET (DEL1)

Artek ble etablert i 1935 av ekteparet Alvar og Aino Aalto, Maire Gullichsen og Nils Gustav Hahl. Deres mål var å selge møbler for å promotere en moderne livsstil gjennom utstillinger og andre foremål. Navnet Artek er for øvrig en sammensetning av «art» og «technologi» som stod sentralt under modernismen i mellomkrigsårene.

Alvar Aalto var Arteks fremste designer, men firmaets tegnekontor hadde flere habile formgivere, deriblant Pirkko Steenros. Senere har arkitekter og designere som Jørn Utzon, Tapio Wirkkala, Ilmari Tapiovara, Hella Jongerius og ikke minst norske Daniel Rybakken bidratt til Arteks internasjonale suksesser.

Arteks første møbler, utført i bøyd laminert tre, var designet av Alvar Aalto. Utseendet var moderne og hadde et industrielt preg. Det var dog langt fra rasjonell industriproduksjon første årene da de fleste momenter var manuelle.

Typisk for Arteks produktsortiment var at det var satt sammen av standardiserte, individuelle komponenter som kunne settes sammen til en rekke produkter med ulike spesifikasjoner. Pirkko Steenros som arbeidet ved Artek tegnekontor i årene 1951 til 1960 skal ha stått bak flere modulbaserte skapløsninger. I 1930/40-årene laget norske Hiorth og Østlyngen Arteks møbler på lisens


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819