DANIEL RYBAKKENUTSTILLING I GÖTEBORG

Skal du ta en tur til Göteborg de kommende månedene bør du få med deg utstillingen til Daniel Rybakken på Göteborgs Stadsbibliotek. Den er liten, men knakende god.

I forgrunn står lampen Ascent (2013) for italienske Luceplan. (Foto: Mats Linder)

Daniel Rybakken har i løpet av ti år posisjonert seg som en av Europas fremste lys- og industridesignere. Hans produksjon er nok så liten, men til gjengjeld er hans objekter og installasjoner i verdensklasse.

Installasjon fra Daniel Rybakkens utstilling på Göteborg Stadsbibliotek. (Foto: Mats Linder)

I år ble Rybakken tildelt Torsten och Wanja Söderbergs pris — Skandinavias mest høythengende designpris. Han har som eneste skandinav blitt tildelt den italienske designprisen Compasso d´Oro to ganger. Selv sier Rybakken at han blitt avhengig av priser. Han elsker anerkjennelsen, og ikke minst friheten pengene gir ham.

I stedet for å stresse frem produkter bruker Daniel Rybakken lang tid på å kultivere ideene. For ham er det ikke objektets form og utseende som kommer i første hånd. Han lar heller konseptet styre prosessen.

Sammen med Andreas Engesvik har Rybakken utformet Colour Light (2010). Opprinnelig produsert av Ligne Roset (2011). Fra 2014 er produsenten e15. (Foto: Mats Linder)

Vi skal ved et senere tidspunkt skrive om Daniel Rybakkens kunstnerskap. Men om du har lyst kan du kjøpe katalogen som følger utstillingen. Line Blikstad som til daglig jobber for D2 har skrevet en meget god tekst som tegner opp et interessant bilde av både mennesket og designeren Rybakken.

Utstillingen pågår til 18. februar 2018.


©Mats Linder / matslinder.no