NILS THORSSONCOLUMBINE FOR ALUMINIA

Dansk keramikks Grand old man Nils Thorsson hadde en fenomenal produksjon. Han stod bak flere kjente serier, deriblant mega storselgeren Baca. Mindre kjent er derimot hans nydelige Columbine.

Nils Thorsson (1898–1978) var en av Danmarks viktigste keramiske formgiverne i tiårene før og etter andre verdenskrig. Han var født i Sverige og flyttet til Danmark som ung. Allerede som 13-åring begynte Thorsson som lærling ved fajansefabrikken Aluminia. I perioden fra 1917 til 1923 studerte han ved Den Kongelige Danske Kunstakademi og fra 1928 til 1969 var han kunstnerisk leder for Aluminia. Fra 1949 var han også kunstnerisk leder for Den kongelige Porcelainsfabrik.

I 1957/1958 lanserte Aluminia Nils Thorssons serie Columbine. Det ble laget 20 ulike former av serien. Tingene er støpt i fajanse og malt i underglasur. Kjennetegnende er det organiske formspråket som er typisk for tiden. Samtidig er den enkle dekoren i sterke farger med røtter i 1930-årenes geometriske formtematikk, ikke helt ulikt Nora Gulbrandsens arbeider for Porsgrunds Porselænsfabrik. Columbine var i produksjon til 1961.

Nils Thorsson hadde for øvrig en stor betydning for flere norske formgivere som hospiterte ved Steingodskjelleren til Den kongelige Porcelainsfabrik. Nevnes kan Kåre Berven Fjeldsaa, Arne Lindaas og Ellef Gryte.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819