KÄLLEMOAVANTGARDE OG TRADISJON

Källemo er en svensk møbelprodusent. De har siden 1980-årene stått for en progressiv stil og gått utenfor allfarvei. Målet har ikke primært vært å tjene penger, men heller skape opplevelser, diskusjoner og nysgjerrighet.

Helt siden Sven Lundh (1925–2015) overtok og reetablerte Källemo i 1970 har det gått sine egne veier. Det kan eksemplifiseres med Lundhs uttalelse: ”Det kan inte vara någon risk i att människan har en kreativ natur. Den enda risken är att man blir ikke-kommersiell. Risken med att samhället blir mindre kommersiell är att det blir mer mänskligt.”

At Källemo var et annerledes firma ble tydelig da man produserte Jonas Bohlins (f. 1953) stol Concrete i 1981. Stolen som er utført i støpt betong ble opprinnelig laget som eksamensoppgave i 1980 da han studerte ved kunsthåndverksskolen Konstfack i Stockholm. Concrete vakte sterke diskusjoner og kontroverser og satte på så måte Bohlin og Källemo på det internasjonale designkartet.

Mats Theselius (f. 1956) er Källemos mest kjente designer. Samarbeidet har vart siden rundt 1990. Hans gjennombrudd for firmaet kom med skapet National Geographic som var tilpasset 25 årganger av tidsskriftet. Senere skapte han overskrifter med stoler som The Elk, Rex og El Rey. Disse møblene er fremstilt i limitert opplag og omsettes ofte for mer enn den opprinnelige prisen på andrehåndsmarkedet.

I tillegg til Bohlin og Theselius er det også møbler av Alice Kunftova, Dan Ihreborn, Erik Karlström og Knud Færch i denne produktkatalogen. Ønsker man å oppleve Källemo på nært hold kan man besøke Astrup Fearnely Museet i Oslo der leserommet er fylt med firmaets møbler, objekter og lamper.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819