DANSK KERAMIKKUTVALGT LITTERATUR

Ønsker du å bli bedre kjent med dansk keramikk har du et vell av bøker og kataloger å velge mellom. Bare husk på at nye titler faktisk kan bli utsolgt relativt kjapt, så ikke nøl med å kjøpe allerede i dag.

Dorenfeldt, Lauritz G. (1998). Kongelig Dansk : blåmalt porselen fra Den kongelige Porcelainsfabrik : [1] : 1775-ca 1820, Huitfeldt forlag. Dorenfeldt, Lauritz G. (2000). Kongelig Dansk : blåmalt porselen fra Den kongelige Porcelainsfabrik : 2 : 1820-1923, Huitfeldt Forlag.
Danskene er og har vært fryktelig dyktige på keramikk og porselen i snart 250 år. Spydspissen i fire århundrer har vært Den kongelige Porcelainsfabrik, eller Kongelig dansk som fabrikken er bedre kjent som. At det er nordmannen, samleren Lauritz G. Dorenfeldt, som skrevet to bøker om bedriftens produksjon av blåmalt porselen kan synes overraskende. Han har i hovedsak brukt arkivet til Den kongelige Porcelainsfabrik som utgangspunkt. For de som ønsker å finne ut av modeller og signaturer fra periodene 1775-1820 og 1820-1923 er bøkene ypperlige.

Lautrup-Larsen, Leif (2006). Stentøj fra Den Kgl. Porcelænsfabrik, Nyt Nordisk Forlag.

En fantastisk bok er Leif Lautrup-Larsens bok Stentøj : Den kongelige Porcelainsfabrik. Den presenterer firmaets kunstnerkeramikk fra sent 1800-tallet til midten av 1980-årene. En rekke av Kongelig dansks formgivere får egne presentasjoner og ikke minst de som jobbet med fremstilling av glasurer. En rekke glasurer blir også inngående beskrevet. For samlere så er det mange gullkorn, som en oversikt over signaturer, men ikke minst artikkelnummer over de ulike modellene, som for eksempel Axel Saltos. Det er dessverre ingen oversikt over gjestekunstnere, så vi finner ikke informasjon om Kåre Berven Fjeldsaa eller Arne Lindaas sin produksjon. Alt i alt er det en bok hver keramikksamler bør ha.

Flensborg, E. W. (2008). Aluminia 1-2 : fabrikkens historie og produktion af stengods, porcelæn og fajance 1863-1969, Rhodos – Internationalt Forlag.

Den kongelige Porcelainsfabriks søsterfabrikk Aluminia fikk i 2000-2002 større anerkjennelse. Da ble det utgitt to solide bind om firmaet av Rhodos forlag – Aluminia 1-2 : fabrikkens historie og produktion af stengods, porcelæn og fajance 1863-1969. Bøkene er på over 700 sider og en orgie i illustrasjoner. Men for å være helt ærlig – layouten suger. Grafisk designer har brukt toneplater til forbannelse, noe som ødelegger helhetsinntrykket. Allikevel er det gjort en fantastisk innsats med å beskrive de ulike objektene og periodene. Bind 2 har en ypperlig oversikt over kunstnere og modeller. I 2008 kom en ny utgave som fortsatt er å få kjøpt til 732 kroner – her.

Jørgensen, Kathrine (2007). P. Ipsens Enke : Kgl. Hof Terracottafabrik, Eget forlag.

Boken P. Ipsens Enke : Kgl. Hof Terracottafabrik fra 2007 er en typisk bok som er blitt laget i anledning en utstilling. Det er kun en kort innføring om fabrikken, men til gjengjeld er den kronologisk illustrert med fine arbeider fra 1840-årene til 1954. Hvert enkelt objekt blir inngående beskrevet og illustrasjonene er meget gode. Denne boken kan utgjøre et supplement til boken Et keramisk Eventyr som kom i 2001. For drøye 15-20 år siden var det stor interesse for P. Ipsens Enke, også i Norge. Etter hvert har interessen dabbet av.

Laursen, Bodil Busk (2017). Dansk Værkstedskeramik 1950-2010 : i Designmuseum Danmark, Museums Tuscalanums Forlag.

Er man som meg spesielt interessert i 1900-tallskeramikk bør man gå til innkjøp av Dansk Værkstedskeramik 1950-2010. Introduksjonen beskriver i korthet utviklingen av dansk keramikk under andre halvdel av 1900-tallet. Resterende er en alfabetisk presentasjon av kunstnerne. Bildene er fine, dog små, sånn at man ikke får meske seg i godsakene. I tillegg kretser teksten rundt de utstilte objektene. Det gjør leseopplevelsen noe kjedelig. Så er det en typisk ting som gjør meg smått forbannet. I museumssammenheng utelater man ofte å ta med signaturer i lignende kataloger. Skal man bruke slike kilder som oppslagsverk er det akkurat det folk ønsker. Allikevel er det en bok man bør ha hvis man samler på moderne dansk keramikk. Boken koster 326 kroner og kan kjøpes – her.

Rasmussen, Peder (2004). Kählers Værk : Om familien Kähler og deres keramiske verksted i Næstved 1839-1974, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck.

Peder Rasmussens bok Kählers Værk er en ypperlig presentasjon av en av Danmarks fremste keramikkprodusenter. Han beskriver på en enkel og fin måte historiske fakta med betraktninger rundt det kunstneriske. Boken illustrasjonsmateriale balanserer ypperlig mellom nye fotografier og arkivfotografier i forskjellige formater. Boken er lettlest og kan fungere som mal for tilsvarende litteratur. Fordi boken er utsolgt må den kjøpes på antikvarbokhandel.

I tillegg til de presenterte bøkene kan du også gjøre frisøk på internett for å oppdage andre spennende titler. 


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819