JOHN TEXMONDESIGNEREN BAK OLA-PULTEN

Møbeldesigner og interiørarkitekt John Texmon er mest kjent for den folkelige Ola-pulten og kontormøbelserien Modul 40. Men han har langt flere møbler på samvittigheten.

John Texmon.

John Texmon (f. 1928) er født på Senja i Troms fylke. Da han flyttet til Oslo gikk han i møbelsnekkerlære før han begynte studere ved Treavdelingen på Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1951. Avdelingsleder var Arne Korsmo, i tillegg var Bjørn A. Larsen og Tormod Alnæs assistentlærere.

Texmon gjorde seg snart bemerket. Sammen med Arne Martinsen i reklameklassen fikk han andrepremie for et forslag til en organisk formet stol i plast. I et temaarbeid mellom fire fagklasser ble det igjen andrepremie for innredningen til en selvbetjeningsforretning. Til eksperimentoppgaven om å tegne en 48 kvadratmeter stor leilighet utførte Texmon en hvilestol i brennlakkert stål, krøllhårstoppet sete og rygg med gummibånd.

John Texmons stol som han utførte på SHKS.

Sammen med studiekameratene Ragnar Myre, Øivind Iversen, Bernard Witte og flere andre satte han opp Arne Korsmos utstilling til Triennalen i Milano (1954) på prøve i SHKS lokaler. Korsmos utstillingsdesign fikk senere Triennalens høyeste utmerkelse – Grand Prix.

John Texmon står bak den populære veggseksjonen Ergo for Blindheim Møbelfabrikk.

Da Texmon var ferdig med diplomoppgaven i 1954 fikk han umiddelbart ansettelse hos Johan Riise i Oslo. Riise hadde i 1940 etablert selskapet Johan Riise & Co. som hadde agentur for flere av tidens store møbelprodusenter, deriblant Ekornes og Møre Lenestolfabrikk. Ansettelsen resulterte i at Texmon på oppdrag for Riise & Co. tegnet for flere firmaer tilknyttet Riises selskap. Deriblant Blindheim Møbelfabrikk på Vegsund i Ålesund.

Oversikt over ulike modeller til Ergo-line.

De første arbeidene for Blindheim tegnet Texmon i tiden rundt 1955. Bokhyllesystemet Ergo de Luxe ble raskt populær. Under produksjonsmøtene på fabrikken ble han også godt kjent med firmaets disponent Einar Blindheim.

Reklame for den populære Ola-pulten.

Einar Blindheim var foregangsmann innen automatisert og rasjonalisert møbelproduksjon. Bedriften fokuserte på å lage møbler som var tilpasset nyoppførte Husbankhus og Obos-leiligheter. Disse var underlagt Statens byggenormer i forhold til boligareal. Det var derfor om å gjøre plassbesparende møbler. Som resultat av dette tegnet Texmon i tiden rundt 1957 Ola-pulten. Den var den ideelle leksepulten med stor plate, tre skuffer med plass til skrivemateriell og en hylle for bøker.

John Texmon. Skrivebord. Teak og sort melamin. Modell Ola-pulten. Produsert av Blindheim Møbelfabrikk. Tegnet og i produksjon fra tiden rundt 1957. H. 70/98. L. 104. D. 55. (Blomqvist Nettauksjon)

Ola-pulten var å få i teak, mahogni og bøk. Til hver av trekombinasjonene kom den med rygg og skuffer i fargekombinasjonene svart, grå eller blå. Opprinnelig ble Ola-pulten utført i finerte treplater, men senere gikk man over til finerte sponplater for å redusere produksjonskostnadene. Som komplement tegnet Texmon senere Ola-hyllen som kunne monteres oppå pultens vanger. Den rimelige pulten ble en slager som solgte meget godt helt inn på 1970-tallet.

Texmons Kari-pulten er omtrent som Ola-pulten, men bare snudd opp ned.

Som resultat av Ola- pultens suksess tegnet Texmon senere kvinnens motsvarighet – Kari-pulten. Den var tenkt å brukes som blant annet leksepult og sybord.

John Texmons kontormøbelserie Modul 40 er utviklet etter et tydelig formprogram.

Under 1970/1980-tallet tegnet John Texmon en rekke kontormøbler for Riises firma Hov Møbelindustri. En av de viktigste var kontormøbelserien Modul 40. Den besto av blant annet skrivebord, skap, reoler, skjermvegger og resepsjonsdisker.

Modul seksjonsstol og bord ble tegnet av Texmon for Hov Møbelindustri.

Navnet til Modul 40 kom fra at alle deler var bygget ut fra mål som er delelig med 40. Den var også konstruert ut fra ergonomiske retningslinjer.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819