KRISTI SKINTVEITDOBBELT JUBILEUM

Kristi Skintveit (Faksimile Bonytt 1966)

Den 13. desember blir Kristi Skintveit 75 år. Den 21. desember så er det på dagen 50 år siden hun mottok den høythengende Lunningprisen. Det er både en plikt og en glede å feire disse to jubileene.

Håndvevet bekledningsstoff av Kristi Skintveit fra omkring 1965-66. (Foto: Mats Linder)

Tekstildesigneren Kristi Skintveit (f. 1941) er utdannet ved Bergens kommunale kvinnelige industriskole (1959) og Statens kvinnelige industriskole, Oslo (1961 og 1963-64). Hun har også vært assistent ved Norsk Billedvev A/S i Oslo (1962) og for Eli Marie Johnsen (1963).

Håndvevet OP-art bekledningsstoff av Kristi Skintveit fra omkring 1966. (Foto: Mats Linder)

Allerede som 21-åring etablerte hun i 1964 egen vevstue, KristiAneVev, på PLUS i Fredrikstad. Hun ansatte sin gode venninne Anne Lise Havstad som veverske. Det var starten på en lang og spennende karriere. På PLUS formga hun mest vevde bekledningsstoffer. I boken om Lunningprisen skriver Peter Anker at ”de kraftige ullstoffene med glade farger og tette geometriske mønstre falt direkte inn i sekstiårenes motebølge som vi forbinder med navn som Mary Quant, Miniskjørt, OP-art og Beatles.”

Modeller med klær av Badi Batchelor med Kristi Skintveits stoff og utført ved PLUS Fashion Studio. (Faksimile Bonytt 1966)

Høsten 1965 hadde Kristi Skintveit mannekengoppvisning sammen med Tone Vigeland og Lena Folke-Olsson i Oslo. Avisen skrev at det var en stilig «farvesmell». Skintveit hadde til denne anledning samarbeidet med Folke-Olsson som formga flesteparten av plaggene som var basert på hennes tekstiler. I et intervju sa Skintveit at klærne skulle være rette i linjene, ermeløse eller med lange ermer og mye klaffer og dobbelknepping. Så tidlig som i 1966 opplevde Skintveit suksess ved at hennes tekstiler ble eksportert til Sverige, Danmark og Amerika. Moteskapere i Paris viste også interesse, ikke minst Yves St. Laurent. Senere det samme året samarbeidet Skintveit også med PLUS Fashion Studio og Else Lahtinen.

Badi Batchelor formga kåpen, mens Kristi Skintveit tegnet stoffet og Elsa Carla Andersen utførte syarbeidet. (Foto: Nasjonalmuseet)

1967 var et særs aktivt og spennende år for Kristi Skintveit. Hun utstilte på Kunstindustrimuseet i Bergen og på sommeren hadde hun separatutstilling på Forum i Oslo. Omtrent i det tidsrommet begynte hun å samarbeide med moteformgiveren Badi Batchelor. Kombinasjonen Skintveit / Batchelor viste seg å bli en fulltreff. Batchelor klarte på en elegant måte å omvandle Skintveits tekstiler til moteriktige kunstverk. I tillegg til PLUS Fashion Studio ble klærne også sydd opp på et par systuer i Oslo.

Samling med OP-art stoffer fra 1966-67. (Foto: Kristi Skintveit)

1. september 1967 fikk Kristi Skintveit en telefon der hun ble meddelt at hun blitt tildelt Lunningprisen. Som dagens Torsten och Wanja Söderbergs pris ble den kun tildelt de aller beste skandinaviske designerne. I tillegg til ære og 25 000 kroner var hun den yngste mottakeren noensinne – 25 år gammel. Pengene og utdelingen foregikk den 21. desember, på Fredrik Lunnings fødselsdag.

I 2017 har Kristi Skintveit børstet støv av sine femti år gamle OP-mønster og har overført de til strikkesokker. (Foto: Kristi Skintveit)

Gratulerer med dagen Kristi. Vi ønsker selvfølgelig å skrive mer om deg ved en senere anledning.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819