CHRISTIANIA GLASMAGASINUNIK PRODUKTKATALOG FRA 1908

Her kan vi love mange overraskelser. Tror det er de færreste som sett eller hørt tales om denne katalogen. Opplev et vell av datidens nødvendighetsartikler og kuriositeter.

Hva er industridesign? Ja det kan man virkelig spørre seg. I 1908 da Christiania Glasmagasin publiserte «Priskurant B» så var ikke det et ord i det norske språk. Ikke heller var fabrikksproduksjonen særlig industrialisert. Det meste foregikk manuelt.

Alle gjenstander i denne katalogen er formgitt for å fylle en spesiell funksjon — uringlass, saltmålere, begerglass og koppeglass. Ja, vi kan vel nesten si at formmessig så er de funksjonalistiske. Og det mer enn 20 år før det ble et uttrykk her til lands.

Samtidig er mange av formene nok så gammelmotens. Både Eddikseidler og Guldfiskeglas er mer hjemmehørende i 1830-tallets formrepertoar. Men hva spiller det for noen rolle. Hele katalogen er bare en fryd. Vi må jo bare le når vi ser og hører om Badehus for fugler, Fiskeutklekningsglass og Naturaliaglass for anatomiske samlinger.

Vi skal ikke være skråsikre på hvor tingene ble produsert. Men det er nærliggende å tenke at mesteparten ble utført ved Høviks Nye Glasverk, men det er ikke usannsynlig at enkelte varer også produsertes ved Hadeland Glassverk. Uansett så bør denne priskuranten bli en snakkis.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819