15 NORSKE DESIGNOBJEKTERDE GRÅ EMINENSER

Lite iøynefallende produkter som er utformet med funksjonen som fremste hensikt har ofte en tendens til å falle i glemske. De blir anonyme spøkelser i vår designhistorie. Eller som designhistoriker Kjetil Fallan kaller formgiverne til slike arbeider — De grå eminenser.

Designhistorien er mest blitt styrt av noen få topp-primater som sittet på høye troner og utpekt hva som er god og dårlig smak. Gjennom utstillinger og publikasjoner har de fått rådet fritt. Dessverre har det ført til at norsk designhistorie er blitt et nok så smalt tema. Det har vært lite rom for å belyse de som ikke har vært høyest opp i designhierarkiet.

På våre tre nasjonale kunstindustrimuseer er det en tendens der man heller utstiller eksklusiv design og kunsthåndverk som er lite forankret i flertallet. Våre hverdagsobjekter blir heller satt i museumsmagasinenes mørkeste avkroker.

Kanskje aller verst er det for våre tekstilformgivere. Det er svært lite kunnskap til hvem som tegnet mønster for våre tekstilfabrikker, om det så er interiørtekstiler som tepper, gardiner og møbelstoffer. For noen år siden ønsket jeg å donere min samling over norske interiørtekstiler fra perioden 1950-2000 til et museum. Direktøren mente at de var lite «publikumsvennlige» og takket derfor nei. Heldigvis har Norsk Teknisk Museum den entusiastiske Tone Rasch som ser viktigheten av å kartlegge norsk tekstilhistorie. Så snart blir mine tekstiler overført til museet.

Et annet neglisjert område er vår «eldste» kunstindustri — jernovnene. Jeg spør her åpent våre direktører/ledere for de norske kunstindustrimuseene. Har dere noen utstilte støpejernsovner?

Kanskje det er på tide å ta seg selv i kragen og drive med litt selvransakelse. La oss lage utstillinger over de mindre kjente designerne og kunsthåndverkerne. La oss bli kjent med John Gulbrandsrød, Oskar Sørensen, Pia Bjørnstad, Grete Rønning, Arnulf Bjørshol, Gunnar Sørlie, Else Poulsson, Marie Karsten, Hanna Visund med flere.

Så kjære kunstindustrimuseer. Løft blikket. Tørk vekk støvet fra inngrodde tanker og vaneforestillinger. Vær mindre elitistiske og mer folkelige. Takk.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819