TORBJØRN AFDAL OG MYSTERIET KROBO

Torbjørn Afdals populære benk Krobo. (Foto: Bukowskis)

De siste årene har interessen for Torbjørn Afdals benk Krobo eksplodert. Fra å tidligere vært et møbel som mest interesserte norske samlere har også det internasjonale markedet fått opp øynene for den. Noe som til tider resulterer i fantastiske priser.

Reklame for Krobo.

Det enkle er oftest det beste blir det sagt. Og i tilfellet Krobo stemmer det. Det er et ukomplisert møbel. En benkplate med to kantlister, enkel beinkonstruksjon og et par metallstag på undersiden som stabilisatorer.

Fra Norway Designs utstilling på «So wohnt Europa».

Diskusjonene har vært lange og mange om når Torbjørn Afdals benk Krobo for Mellemstrands Trevareindustri først kom i produksjon. Det kan se ut som at benken til Deutsche Handwerksmesse i München, og Norway Designs spesialutstilling under messen, «So wohnt Europa», var forløperen til Krobo. Den har så mange likheter med Krobo-benken at vi må anta at den dannet grunnlaget.

Problemet er bare at første gang jeg (og andre) sett Krobo avbildet i en annonse er i 1962. Så da er spørsmålet. Var det slik at Bruksbos møbelprototypeverksted på PLUS i Fredrikstad laget benken som et komplement til stuemøblementet i So wohnt Europa? Eller kan det være slik at møbelprodusenten Bjarne Hansen på Sjøholt som produserte utstillingens benk «München» til det utstilte stuemøblementet også laget Krobo før Mellemstrands Trevareindustri begynte å serieprodusere benken?

Reklame for Krobo med opplysninger om tilleggsutstyr og materialer.

Bjarne Hansen produserte en rekke eksklusive møbler, og de ble ved flere anledninger overdratt til andre produsenter, men da som rasjonaliserte modeller. Et tilfelle er benken München som etter hvert ble produsert av Karl Sørlie & Sønner (Sørliemøbler).

Torbjørn Afdal (t.v.) og Bjørn Kvisgaard (Norges Eksportråd) i Morgenpostens reportasje «Amerikanske varemagasiner konkurrerer i norske møbler». (28/6-1962).

I Morgenposten (28/6-1962) er et foto fra interiøret «Norway room». Fotoet illustrerer flere av Afdals møbler. I bakgrunn kan man se det som må være Krobo. Bildene til artikkelen ble sannsynligvis tatt rett før møblene ble skipet over til Chicago og utstillingen «Spotlight on Scandinavia» på varehuset Carson Pirie Scott & Co. som åpnet i september det samme året.

Torbjørn Afdal ved Bruksbo Tegnekontor. Modell: Krobo. Produseres av Utopia Retro Modern og Fjordfiesta. Tilleggsutstyr av Anderssen & Voll. (Foto: Fjordfiesta)

I 2014 relanserte Fjordfiesta og Utopia Retro Modern Krobo. I anledningen tegnet Anderssen & Voll nye tilbehør – som puter og skuffer.

Jeg har snakket med folk tilknyttet PLUS, Norway Designs og familien til Torbjørn Afdal. Dessverre har ingen kunnet opplyse om når Krobo ble satt i produksjon. Så om det er noen som har opplysninger som kan bidra til dateringen av Krobo så er det bare å ta kontakt.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819