HADELAND GLASSVERKPRODUKTKATALOG OVER KRYSTALLGAVER FRA 1957

Hva som er inn og hva som er ut går i bølger. Tykkveggig krystall med etsede og graverte motiver har lenge vært ut. Men vi har anledning til å tro at trenden snart kommer til å snu. Så nå er det bare å bunkre før prisene går opp.

Det er skrevet veldig lite om Hadeland Glassverks krystallglassvaser. De var særs populære fra omkring 1940 til midten av 1960-tallet. Var det en eller annen form av jubileum eller bursdag spleiset man på en krystallvase med standard dekor. Men var det en firmagave eller utdelt som premie var de gjerne med spesialtegnet dekor, utført ved Christiania Glasmagasins tegnekontor.

Dessverre vet vi lite om hvem som formga de ulike formene. Men vedkommende som tegnet motivet finner vi vanligvis ut ved å se på den graverte signaturen nederst på vasen. Noen av de mest kjente dekortegnerne var Hermann Bongard, Arne Jon Jutrem, Sverre Pettersen, Benny Motzfeldt, Torvald Moseid, og hva vi hørt, Konrad Galaaen, formgiver ved Porsgrunds Porselænsfabrik.

Nå som denne katalogen er blitt gjort tilgjengelig kanskje det kan være av interesse å finne ut hvem som tegnet de ulike formene og systematisere dekorer og attpåtil få de datert.

For den som er interessert rekommanderes min artikkel om Lars Fletre i Samler & Antikkbørsen 2/2016. Der skriver jeg noe om Hadeland Glassverk og deres krystallvarer.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819