SIGURD BRONGERINNOVATIV SMYKKEKUNST

Sigurd Bronger. Halssmykke. Turbine Necklace. Kromplettert messing, aluminium, stål og gummibånd. Eget verksted. Utført i 2011. (Foto: Sigurd Bronger)
Sigurd Bronger (Foto: Mats Linder)
Sigurd Bronger (Foto: Mats Linder)

Sigurd Bronger er innovatøren, konstruktøren og ingeniøren innenfor norsk smykkekunst. Hans objektbaserte smykker er originale skapninger i det diffuse grenselandet mellom kunsthåndverk og fri skapende kunst.

Sigurd Bronger (f. 1957) studerte ved smykkeavdelingen ved Oslo Yrkesskole i 1974–1975. Etterpå gikk turen til Nederland der han var student ved MTS Vakschool Schoonhoven (1975–1979), en skole for gullsmeder, juvelere, sølvsmeder og urverksteknisk utdannelse. Da han fullført utdannelsen arbeidet han i tre år som gravør ved stempelfabrikken Koninklijke Fabrieken Posthumus i Amsterdam. Det kontinentale kunstnermiljøet i Nederland var viktig og har formet Brongers kunstoppfatning. Særlig utstillingen De Stijl 1917–1931 på Stedelijk Museum i 1982 var en viktig øyeåpner for ham. Med denne ble forståelsen for konstruksjon og volum med et mer åpenbar.

Sigurd Bronger. Veggklokke. Pleksiglass og metall. Eget verksted. 1985-86. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)
Sigurd Bronger. Veggklokke. Pleksiglass og metall. Eget verksted. 1985-86. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

1983 flyttet Sigurd Bronger tilbake til Oslo for å etablere seg som smykkekunstner. Sammen med blant andre Tone Vigeland reiste han i 1986 til USA med vandreutstillingen Design for the Body: New Norwegian Jewellery. Der fikk han innsikt i hvordan gallerisystemet fungerte, og viktigheten av å holde en profesjonell standard.

Sigurd Bronger. Brosjer. Messing, stål, sølv og emalje. Eget verksted. Utført i 1987. (Foto: Sigurd Bronger)
Sigurd Bronger. Brosjer. Messing, stål, sølv og emalje. Eget verksted. Utført i 1987. (Foto: Sigurd Bronger)

1987 overtok han plassen etter Liv Blåvarp i verkstedsammenslutningen TRIKK. TRIKK ble etablert i 1983 av blant annet Leif Stangebye-Nielsen og Millie Behrens fra metallinjen på Statens håndverks- og kunstindustriskole. Samlende for TRIKK-gjengen var at de forholdt seg nok så utradisjonelt til gullsmedkunsten. De arbeidet fortrinnsvis med materialer som stål, gummi og tre.

Sigurd Bronger. Brosje. Wearable Device for a Natural Sponge. Gullplettert messing, stål og natursvamp. Eget verksted. Utført i 1998. (Foto: Sigurd Bronger)
Sigurd Bronger. Brosje. Wearable Device for a Natural Sponge. Gullplettert messing, stål og natursvamp. Eget verksted. Utført i 1998. (Foto: Sigurd Bronger)

Fra første halvdel av 1980-tallet var Brongers smykker ofte konstruert over geometriske temaer og grunnformer som kube, kvadrat, klot og ellipse. Utover 1990-tallet ble hans tilnærming til smykker av mer konseptuell karakter. I 1992 laget han noen brosjer i serien ”Souvenir from Amsterdam”. De var små og hullformede og med plass til små gjenstander som tannpirkere eller en kondom. På separatutstilling i RAM galleri i Oslo 1994 viste han 10 ringer. De var alle montert i hver sin boks montert til veggen med punktbelysning. Med dette utstillingsgrepet synliggjorde han ringene – én og én.

Sigurd Bronger. Ring. Egg Ring. Stål, sølvforgylt, sølv, gummi og egg. Eget verksted. Utført i 1997. (Foto: Sigurd Bronger)
Sigurd Bronger. Ring. Egg Ring. Stål, sølvforgylt, sølv, gummi og egg. Eget verksted. Utført i 1997. (Foto: Sigurd Bronger)

Brongers objektbaserte tilnærmingen ble i løpet av 1990-tallet tydeligere. Smykkefunksjonen ble alt mer underordnet form, tanke og idé. I 1997 begynte han lage smykker med utblåste egg. Goose Egg Ring fra det samme året er utført som en luftballong med egg fastspent til stålsnører som er festet i en gjennombrutt, konisk metallkonstruksjon som i sin tur er montert til en ring. Bruken av egg fører tankene til livets forgjengelighet eller det evigvarende liv. Mer abstrakt kan halsbåndet med montert skjell (2011) oppfattes. Tankene går til Sandro Botticellis mesterverk, maleriet Venus fødelse (ca. 1485–1486).

Sigurd Bronger. Halssmykke. White Shell Construction. Gullplettert messing, skjell og gummibånd. Eget verksted. Utført i 2011. (Foto: Sigurd Bronger)
Sigurd Bronger. Halssmykke. White Shell Construction. Gullplettert messing, skjell og gummibånd. Eget verksted. Utført i 2011. (Foto: Sigurd Bronger)

Brosjen Wearable Device for Gallstones fra 1998 er med fem gallestener, tatt ut av kroppen til Brongers mor, og montert i en konstruksjon som kan minne om et kirurgisk instrument. I sin enkelhet er arbeidet en sterk påminnelse om kroppens sårbarhet.

Sigurd Bronger. Brosje. Wearable Device for Gallstones. Gullplettert messing, stål og gallsteiner. Eget verksted. Utført i 1998. (Foto: Sigurd Bronger)
Sigurd Bronger. Brosje. Wearable Device for Gallstones. Gullplettert messing, stål og gallsteiner. Eget verksted. Utført i 1998. (Foto: Sigurd Bronger)

Mekaniske og tekniske konstruksjoner har lenge vært Sigurd Brongers signatur. Skruer, muttere, ventiler er elementer som har røtter i det industrielle samfunn, og som han implementerer i sine objekter. Han har en ingeniørs tilnærming til sine kunstverk, og maskinestetikken er ikke av nyttefunksjonell art, men opplevelsesbasert.

Sigurd Bronger. Brosje. Wearable Device for a Lightbulb. Gullplettert messing, stål, glass og lyspære. Eget verksted. Utført i 1998. (Foto: Sigurd Bronger)
Sigurd Bronger. Brosje. Wearable Device for a Lightbulb. Gullplettert messing, stål, glass og lyspære. Eget verksted. Utført i 1998. (Foto: Sigurd Bronger)

Noen av Brongers arbeider kan være av absurd karakter, som i Baloon Brooch fra 2001, utført av readymade materialer som ballong med smilefjes og blodstrykkmålerpumpe. I andre arbeider kan man spore impulser fra avantgardistiske kunstretninger som dadaisme, surrealisme og russisk konstruktivisme.

Sigurd Bronger. Brosje. Sort dråpeform. Produsert av David-Andersen. Produsert i 1993. (Foto: Sigurd Bronger)
Sigurd Bronger. Brosje. Sort dråpeform. Produsert av David-Andersen. Produsert i 1993. (Foto: Sigurd Bronger)

Sigurd Bronger har nesten utelukkende laget unikarbeider, fremstilt i et eksemplar. Blant unntakene er noen smykker og salt og pepper dryssere i sølv for gullsmedfirmaet David-Andersen (1996). Sistnevnte er i sølv, dråpeformet og loddet sammen av to halvdeler. For disse ble Bronger tildelt Merket for god design i kategorien kunstindustridesign.

Sigurd Bronger. Brosje. Fan Brooch. Gullplettert messing, stål, emalje og tre. Eget verksted. Utført i 2009. (Foto: Sigurd Bronger)
Sigurd Bronger. Brosje. Fan Brooch. Gullplettert messing, stål, emalje og tre. Eget verksted. Utført i 2009. (Foto: Sigurd Bronger)

Siden 1984 har Bronger deltatt på utallige gruppeutstillinger og en rekke separatutstillinger i inn- og utland. Han har mottatt flere priser og utmerkelser – Kunsthåndverksprisen (1995), Jacob-prisen (2010) og Torsten och Wanja Söderbergs pris (2012). I 2015 mottok Bronger Prins Eugen-medaljen og i 2016 Den Bayerske Statspris.

Sigurd Bronger. Objekt – prototype. Sensor Spoon. Sølv og Gillette Sensor barberhøvel håndtak. Eget verksted. Utført i 2004. (Foto: Sigurd Bronger)
Sigurd Bronger. Objekt – prototype. Sensor Spoon. Sølv og Gillette Sensor barberhøvel håndtak. Eget verksted. Utført i 2004. (Foto: Sigurd Bronger)

Sigurd Bronger forklarer at han de siste årene i større grad undersøkt uutforskede medier innenfor kunstverden. Så om hans gjerning blir å se på som smykkekunstner eller billedkunstner får fremtiden vise.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819