MYSTERIESTOLEN FRA STEEN & STRØM

Sverre Jensen. Modell: Buster. Produsert av Steen & Strøms Møbelfabrikk. I produksjon fra ca. 1958. (Foto: Adrian Fjell / Kvardag)

Følelsen av å stå på stedet hvil er frustrerende. Slik har det vært med ”mysteriestolen” fra Steen & Strøm. Samlere har hatt få ledetråder å gripe fatt i, og lenge så det ut som historien rundt stolen kom til å forbli ukjent.

Sverre Jensen. Modell: Buster. Produsert av Steen & Strøms Møbelfabrikk. I produksjon fra ca. 1958.
Sverre Jensen. Modell: Buster. Produsert av Steen & Strøms Møbelfabrikk. I produksjon fra ca. 1958. (Foto: Adrian Fjell / Kvardag)

Første gang matslinder.no fikk øynene opp for den uvanlige stolen var rundt 2010. Den var så pass spesiell at den pirret nysgjerrigheten. I anledning bokprosjektet ”Norske Designmøbler 1940-1975” prøvde undertegnet å finne informasjon om stolen. Dog uten hell.

Sverre Jensen. Modell: Buster. Produsert av Steen & Strøms Møbelfabrikk. I produksjon fra ca. 1958.
Sverre Jensen. Modell: Buster. Produsert av Steen & Strøms Møbelfabrikk. I produksjon fra ca. 1958. (Adrian Fjell / Kvardag)

Første gang vi var stolen på sporet var for et par år siden da vi fikk tilsendt noen kopier for møbeleksportfirmaet Norcraft. Der var stolen – som en åpenbaring. Dessverre var det ingen opplysninger om hvem som produsert stolen, eller modellnavn. Heldigvis hadde de tatt seg bryet med å oppføre designeren – Sverre Jensen.

Norcrafts reklame for Steen & Strøms modell Buster.
Norcrafts reklame for Steen & Strøms modell Buster.

Vi har vært borte i Jensen tidligere. Både i tidsskriftet Bonytt og boken Norform 2. Der står han oppført som designer for Steen & Strøm. Hans formgivning viser seg å være solid, men kanskje noen ganger muligens konservativ. Uansett fikk det oss til å tenke at Steen & Strøm var produsenten.

Steen & Strøms møbelproduksjon er i dag dessverre nok så bortglemt. Hva det skyldes kan man selvfølgelig spekulere i. Det vi vet er at møbelfabrikken ble etablert på Lillehammer i 1932, mens tegnekontoret var i Oslo. På midten av 1950-tallet var det ca. 100 arbeidere på fabrikken. Med andre ord en relativt stor produsent sett med tidens øyne.

Nylig fikk matslinder.no tak i en liten reklame for Steen & Strøm. Til vår glede var stolen vi lett etter så lenge. Der fikk vi svarene vi ønsket. Vi kan nå konkludere med at stolen heter Buster, den er produsert av Steen & Strøms Møbelfabrikk og tegnet av Sverre Jensen. Ut fra reklamens modellnummer tror vi stolen ble tegnet i 1958.

eklame for Buster.
Reklame for Buster.

Det finnes en annen stol som minner mye om Buster. Den er høyrygget og med regulerbart sete. I tillegg har den bein i stedet for meier som Buster. Det er for tidlig å si om også denne stolen er tegnet av Jensen og produsert av Steen & Strøm, men det er mye som peker i den retningen.

En foreløpig ukjent stol som vi mistenker Sverre Jensen har tegnet. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)
En foreløpig ukjent stol som vi mistenker Sverre Jensen har tegnet. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Vi blir ikke overrasket om Buster kommer til å ta av som en rakett i Norge og internasjonalt. Den har en del kvaliteter som pirrer smaksløkene til dagens marked.


©Mats Linder / matslinder.no