BOKTIPSETTHE JEWELRY OF TONE VIGELAND 1958-1995

Tone Vigeland er udiskutabelt Norges mest profilerte smykkedesigner – nasjonalt som internasjonalt. Hun startet sin karriere på PLUS i Fredrikstad i 1958 og har helt siden den gang vært aktiv yrkesutøver.

1

Det skal først sies at boken om Tone Vigeland er bokkunst. Det grafiske arbeidet er utført av Tine Texmon. Valg av papirtykkelse, fysisk format, trykk og oppsett er uklanderlig. Det er slik man ønsker at forlag og grafisk designer skal formidle en kunstners arbeide.

2

Tone Vigelands (f. 1938) karriere er fantastisk å følge. Helt fra starten på PLUS der hun ganske snart fikk et kunstnerisk gjennombrudd med sine delikate og enkle, serieproduserte smykker i sølv.

3

På tross av at det er få illustrasjoner får man et overordnet inntrykk av hennes kunstneriske utvikling for hele perioden katalogen omhandler. Anniken Thues tekst er kronologisk og enkel å følge. I korte trekk forteller hun om Vigelands utvikling og historiske milepæler.

Billedmaterialet i boken er eksemplarisk. Særlig kan nevnes Guri Dahls fotografier som vitner om en forståelse over hvordan man tolker Vigelands senere, skulpturale smykker.

4

Utstillingskatalogen er på engelsk. Det kan tillegges at det tyske forlaget Arnoldsche i 2003 utga boken Tone Vigeland Jewellery + Sculpture i 2003. Denne var på engelsk og tysk. Kanskje det er på tide med en bok om Vigeland på norsk. Kan minne om at hun fyller 80 år i 2018. Samtidig feirer hun 60-årsjubileum som yrkesaktiv kunstner.


Tittel: The jewelry of Tone Vigeland 1958-1995

Redaktør: Anniken Thue

Forlag: Kunstindustrimuseet i Oslo

Årstall: 1995

Sideantall: 109

Språk: Engelsk


©Mats Linder / matslinder.no