10 NORSKE GLASSFAVORITTER FRA HADELAND

Det er jo helt latterlig dumt å i det hele tatt plukke ut 10 Hadeland serviser. Det skyldes helt enkelt at det å ha oversikten over alle serviser som er blitt laget på Hadeland Glassverk er en umulig oppgave.

Derfor har jeg tenkt en smule på hvilken serviser som gjort inntrykk på meg siden jeg flyttet til Norge i 1997. Vil huske at Nansen var det første glasset som gjorde meg nysgjerrig på Hadeland. Etterpå var det Napoleon. Napoleon som kom i flere varianter, ble opprinnelig utformet av John Bothner i 1926. Vanligst er klart og røykfarget glass i glatt utførelse. Varianten i grått kom omkring 1937 og fikk modellnavnet 13036. Omkring 1931 omtegnet Sverre Pettersen glasset. Det kan se ut som Napoleon ble tatt ut av produksjon i 1940 for så igjen komme på markedet i 1952. I 1950-årene ble Napoleon også utstyrt med enkel skjærslipt dekor, utformet av Willy Johansson.

I dag er favorittene Siri og Multe. Det skyldes at det er enkle og stilrene produkter som tåler en støyt. I tillegg er de rimelige og enkelt å få tak i. Så om man ødelegger noen deler så finner man straks erstatninger.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697


Ukjent designer. Nansen. Hadeland Glassverk. Ca. 1899. (Foto: Nasjonalmuseet / Larsen, Frode)
John Bothner. Dovre. Hadeland Glassverk. 1916. (Foto: Nasjonalmuseet)
John Bothner og Sverre Pettersen. Napoleon. Hadeland Glassverk. 1926/1931. (Foto: Blomqvist)
Ragnvald Hansen og John Bothner. Fønika. Hadeland Glassverk. Ca. 1930. (Foto: Nasjonalmuseet)
Willy Johansson. Siri. Hadeland Glassverk. 1954. (Foto: Blomqvist)
Willy Johansson. Multe. Hadeland Glassverk. 1955. (Foto: Blomqvist)
Arne Jon Jutrem. ArneJon. Hadeland Glassverk. 1960. (Foto: Mats Linder)
Willy Johansson. Blåtopp. Hadeland Glassverk. 1960. (Foto: Nasjonalmuseet / Larsen, Frode)
Severin Brørby. Saga. Hadeland Glassverk. 1969. (Foto: Blomqvist)
Kari Ulleberg. Vivaldi. Hadeland Glassverk. 1991. (Foto: Nasjonalmuseet / Larsen, Frode)