FIRMA REKORDMÖBLERPRODUKTKATALOG 1953

Når man finner en produktkatalog til en produsent som man ikke har noe kjennskap til så bør den kanskje bare legges til side? Det har jeg tenkt en stund, og igjen, og igjen… Men så er det noe som murrer i bakhodet. Det er den der stolen på forsiden som hele tiden spøker og skriker om oppmerksomhet.

Helt siden hysteriet rundt Musling-stolen og million omsetningsrekord er det stadig lignende stoler som oppnår høye priser. Ofte vet man ikke hvem produsent eller designer er. Men folk skal ri bølgen og melke mest mulig penger. Og det er vel slik vi mennesker er formet. Grådighet og penger styrer mange sitt liv.

I den anledningen synes jeg at det er gøy å legge ut produktkatalogen fra Firma Rekordmøbler. Om det er noen som har forsidens stol så vet de nå at den heter Fåtölj nr. 8. Typen stol med lavt sete og høy rygg ser vi en del av i 1940-årene. I Norge designet Runar Børresen tidlig i 1940-årene Konestolen, som i en periode oppnådde høye priser.

Ellers kan man vel si at møblene i katalogen er lite spennende. De er i spenningsfeltet folkelig funksjonalisme, forsiktig Scandinavian Design og tradisjonelt møbelhåndverk. Vi kan nok konkludere med at dette var møbler for allmennheten. Eller la oss være så folkelige og si at dette var noe for folk flest – typisk svensk.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819