BLI MEDLEM I NYTTIGE FACEBOOK-GRUPPER

Lurer du på hva du har i samlingen, men ikke har peiling på hvem du skal spørre. Da er løsningen ofte få tastetrykk unna. På Facebook finnes utallige grupper for de som er interessert i brukt design og antikviteter.

Frem til 2016 hadde jeg aldri vært på sosiale medier. Likte livet uten alt for mye støy og kontakt med ukjente. Men da jeg startet nettsiden skjønte jeg straks at det var veien å gå for å nå ut til flest mulig lesere. Etter hvert ble jeg også obs på alle fantastiske grupper og dyktige folk rundt omkring. I den anledning har jeg valgt noen av mine favorittgrupper på Facebook der det er fokus på formidling av kunnskap.


FORUM FOR NORSK KERAMIKK

Forum for norsk keramikk ble etablert i mars 2021 av keramikksamler Kjetil Almvik. Hovedformålet med gruppen er å øke kunnskapen og interessen for norsk keramikk utført av keramikere fra perioden 1890-2000. I løpet av noen få måneder har gruppen vokst til 1800 medlemmer.

Kari Bing og Magne Stueland. (Foto: Mats Linder)

Kunnskapsnivået blant medlemmene er til dels høyt. Det skyldes at mange er utøvende keramikere, pluss slekt og venner til keramikere. Bra med gruppen er at stempler og merking er samlet i mapper sånn at man lett finner frem til ulike utøvere.

Lenke HER


MID CENTURY MODERN

Er du interessert i design, arkitektur og kunsthåndverk fra perioden 1940–1975 bør du oppsøke Mid Century Modern. Det er en internasjonal gruppe med mer enn 170 000 medlemmer på nåværende tidspunkt. Der kan du få hjelp med det meste rundt temaet.

Forside til brosjyre med møbler designet av Hans J. Wegner. (Foto: Mats Linder)

For mitt vedkommende så fikk jeg stor hjelp av én av medlemmene da jeg postet et bilde av en ukjent vase jeg kjøpt på Blomqvist. Trodde selv at den var fransk, men viste seg å være portugisisk av skulptøren Julio Pomar. Etter egen research viste det seg senere at den var verdt rundt 30-40 ganger mer enn det jeg betalte på auksjon.

Lenke HER


FORUM FOR MØBELHISTORIE

Forum for møbelhistorie er den beste norske Facebook-gruppen for de som ønsker å vite mer om møbeldesign. Som admin er to av landets mest kunnskapsrike innen faget. Eldar Høidal har skrevet utallige bøker om norsk møbelproduksjon og Kjetil Fallan er den fremste på norsk design, likeså internasjonalt anerkjent forsker.

Søborg Møbelfabrik. (Mats Linders arkiv)

Gruppen ble etablert i januar 2009. I oktober 2019 hadde den 4000 medlemmer og i november 2020 passerte gruppen 7000 medlemmer, mens i dag er det over 17 000 medlemmer. Her finner vi møbeldesignere, møbelprodusenter, slekt til både produsenter og designere. Mange ansatte ved universiteter og museer. I tillegg er det ufattelig mange kunnskapsrike samlere.

Lenke HER


GLASS FRA MAGNOR GLASSVERK

Er du fan av Magnor-glass bør du bli medlem i gruppen Glass fra Magnor Glassverk. Her finner du et knippe dedikerte samlere. De arbeider konstant med å finne ut mest mulig informasjon om glassverket.

Arbeid av Arne Lindaas for Magnor Glassverk. (Foto: Mats Linder)

Magnor Glassverk har selv dårlig oversikt over egen historie, design og designere. Det er derfor ekstra viktig at private samlere går i gang med kartlegging av firmaets produksjon. Undertegnet har selv bidratt med en del informasjon da jeg fått store deler av arkivet etter Arne Lindaas, som laget mange modeller for Magnor. Gruppen som ble etablert i 2015 har nå rundt 2 700 medlemmer.

Lenk HER


NORSKE SØLV- OG EMALJESMYKKER

De siste årene har interessen for eldre norske smykker eksplodert. Noe av «skylda» må tilskrives Facebook-gruppen Norske sølv- og emaljesmykker. Dette er en gruppe kun for informasjonsdeling og for å skryte av egne samlinger. Fordi det er mange utøvere og samlere med god kunnskap så har kunnskapsnivået vokst veldig.

Brosje fra Studio Else & Paul. (Foto: Mats Linder)

Gruppen er et veldig godt alternativ til andre smykkegrupper der det foregår kjøp og salg. Ved å dele informasjon om temaet har det bidratt til at smykkesamlermiljøet er blitt mye mer åpent enn tidligere. Vi ser også en tendens til at prisene jevnes ut da det blir mer kjennskap til hva som er vanlig og mindre vanlig.

Lenk HER


INGER WAAGE OG STAVANGERFLINT

Er du samler og interessert i Stavangerflint bør du bli medlem i Inger Waage og Stavangerflint. Facebook-gruppen ble etablert i 2009 og har 3 000 medlemmer. Administrator er storsamleren Ole Gustavsen. Han har tidligere hatt egen nettside for Waages design for Stavangerflint. Den hadde mer enn 30 000 sidevisninger i måneden og bidro sterkt for den økte interessen for Waage.

Inger Waages Bambus-dekor for Stavangerflint. (Foto: Mats Linder)

I tillegg til Gustavsen er det flere andre kunnskapsrike personer, som Jan Gjerde som skrevet bok om Inger Waage. Tidligere designer ved Stavangerflint Gro Pedersen Clausen bidrar også med masse informasjon. Så er det samlere fra inn- og utland med bred erfaring innen temaet.

Lenk HER


HALDENKERAMIKK

De siste årene har interessen for keramikk fra Halden eksplodert. Det skyldes følgelig et forsknings- og samlerprosjekt som ble etablert for en tid siden. Medlemmer i Facebook-gruppen Haldenkeramikk har variert bakgrunn, som tidligere ansatte, forskere, samlere og entusiaster.

Lampe fra Arnold Wiigs Fabrikker. (Foto: Mats Linder)

I anledning forskningsarbeidet er det også blitt skrevet en bok om keramikken fra Halden av Marianne Andreassen. Som resultat av all ny kunnskap rundt keramikken fra byen har også prisen føket til værs.

Lenk HER


KOFTEGRUPPA

Ingen over, ingen ved siden. Koftegruppa er hva jeg har kjennskap til den største spesialiserte Facebook-gruppen innen koftedesign. Gruppen ble etablert i 2013 og har per dags dato mer enn 114 000 medlemmer. Aktivitetsnivået er høyt. Her kan du finne spennende oppskrifter og vise hva du selv laget.

Strikkejakke i ull, designet for Den Norske Husflidsforening, antagelig 1930-årene. (Foto: Mats Linder)

For mitt vedkommende så er det ekstra spennende å følge Annemor Sundbø, som er nestor innen koftedesign og kulturhistorien rundt norske kofter. Hun har gjort en solid jobb med å kartlegge den siden av vår arv. Rekommanderes også å kjøpe hennes bøker.

Lenk HER


Det er utallige Facebook-grupper. Har du spesielle interesser så er det bare å gjøre frisøk. Er du heldig finner du en som er akkurat innenfor ditt interesseområde.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819