KOSTBARE RYER FRA FINLAND

Er man det minste interessert i ryer så kommer man ikke utenom Finland. Ryer designet av blant andre Uhra-Beata Simberg-Ehrström og Ritva Puotila er de siste årene blitt kostbare innredningsobjekter.

Viktig for den moderne ryen er Finska Handarbetets Vänner. Eller Suomen Käsityön Ystävät som det heter på finsk, og Friends of Finnish Handicraft på engelsk. Firmaet ble etablert i 1879 av kunstneren Fanny Churberg. Tanken bak foretagendet var å gjenopplive gamle finske tekstiltradisjoner.

Opp gjennom årene har firmaet brukt flere anerkjente kunstnere og formgivere. Deriblant Rut Bryk, Eliel Saarinen, Helene Schjerfbeck, Akseli Gallen-Kallela, Eva Brummer og Timo Sarpaneva. Men størst betydning av de alle har Uhra-Beata Simberg-Ehrström hatt.

Uhra-Beata Simberg-Ehrström (1914–1979) er en av verdens mest anerkjente ryedesignerne. Hun begynte allerede i 1937 å jobbe for Finska Handarbetets Vänner. Men det var først omkring 1950 det internasjonale gjennombruddet kom. Simberg-Ehrström ble premiert på Triennalen i Milano 1951, 1954, 1957 og 1960. Hun laget nesten 70 mønster for Finska Handarbetets Vänner. Den største hadde mer enn 300 farger og ble utført i 1967.

I dag går Simberg-Ehrströms ryer for tusener av kroner. På Bukowskis auksjoner har hennes Usva blitt solgt for 4 400 Euro (pluss salær) og Yksin for 6 800 Euro (pluss salær). Det tilsvarer etter inkludert salær omkring 55 000-83 000 norske kroner. Tilsvarende ryer fra norske Sellgren & Co. får man kjøpt for få tusenlapper.

Ritva Puotila (f. 1935) er også en av Finlands anerkjente ryedesignere. Foruten å designe for Finska Handarbetets Vänner etablerte hun i 1987 tekstilfirmaet Woodnotes sammen med sønnen Mikko Puotila.

Er man på jakt kan man være heldig og finne finske ryer til en rimelig penge. Foreløpig er det få som vet at det kan være snakk om kostbare skatter.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


Ritva Puotila. Aqva. Suomen Käsityön Ystävät.
Uhra-Beate Simberg-Ehrström. Usva. Suomen Käsityön Ystävät.
Uhra-Beate Simberg-Ehrström. Kaksi Ruutuua. Suomen Käsityön Ystävät.
Lea Eskola. Puolukka. Suomen Käsityön Ystävät.
Karin Wallin. Tulppaanipuutarha. Suomen Käsityön Ystävät.
Uhra-Beate Simberg-Ehrström. Yksin. Suomen Käsityön Ystävät.
Ritva Puotila. Karnevaalikuningas. Suomen Käsityön Ystävät.
Ritva Puotila. Keltaiset Päivät. Suomen Käsityön Ystävät.