NYE BØKER OM NORSK DESIGN OG KUNSTHÅNDVERK

Om få dager lanseres ytterlige to bøker i serien Norsk design og kunsthåndverk. Denne gang så er det Benny Motzfeldt og Karl Edvard Korseth som plasseres mellom to permer. I desember 2020 lanserte Papiret Forlag et konsept med publikasjoner over norske designere og kunsthåndverkere. Allerede så er fire bøker publisert. Nå kommer to oppfølgere – Benny Motzfeldt og Karl Edvard Korseth. Begge var sentrale i Scandinavian design tradisjonen. Målet med bokserien er å løfte frem sentrale formgivere og kunsthåndverkere. Vi ønsker samtidig at omverden skal få opp øynene for norsk kultur. Det er derfor lagt stor vekt på å illustrere bøkene rikelig. Arkiver er blitt saumfart. Museer og samlere er blitt kontaktet. Designere og deres familier har velvillig stått til disposisjon. På privat og idealistisk initiativ har vi gjort et arbeid som er et museum verdig. For en drøy uke siden vant vi gull i Årets vakreste Bøker i kategorien Serie. Vi var også nominert til årets vakreste bok. Litt av en pangstart for et nyetablert forlag.

Benny Motzfeldt

Benny Motzfeldt (1909–1995) er vår mest kjente glasskunstner. Hun designet glass for Hadeland Glassverk, Randsfjord Glassverk og PLUS Glasshytte. I 1970-årene slo hun igjennom internasjonalt og var populær hos både hvermannsen og daværende kronprinsesse Sonja.
Motzfeldt startet karrieren som reklametegner og grafisk designer. I 1950-årene ble hun ansatt ved Christiania Glasmagasin for å tegne motiver til krystallgaver. I begynnelsen av 1960-årene ble hun kjent for flere design, deriblant osteklokken Benny og prydfiguren Isfugl.
I 1968 begynte hun som designer ved Randsfjord Glassverk. Der fikk hun bruke hele staben for å utvikle en ny kunstnerisk linje. Suksessen kom nok så umiddelbart. Populære var en serie vaser og blekkhus i skimrende grønt og blått glass.
Da Richard Duborgh sluttet ved PLUS Glasshytte i 1970 fikk Benny Motzfeldt et gunstig tilbud hun ikke kunne takke nei til. Som kunstnerisk leder over det lille verkstedet fikk hun mulighet til å utvikle kunstglasset i den retningen hun ønsket.
Boken om Benny Motzfeldt er rikelig illustrert med mye materiale aldri tidligere publisert. Her blir man også kjent med tidligere ukjente sider av hennes virke.


Karl Edvard Korseth

Karl Edvard Korseth (1922–2007) var en av de mest aktive møbeldesignerne etter andre verdenskrig. Allikevel er han i dag nærmest bortglemt. Det på tross av storselgere som finnes i de tusen hjem.
En av Korseths viktigste samarbeidspartnere var LK Hjelle. Sammen med firmaet utviklet han blant annet stolen Cozy som ble vist på møbelutstillingen under Abelhaugen.
Tidlig i karrieren var Korseth inspirert av svensk møbeldesign. Etter hvert utviklet han en særegen stil, som klart kan defineres som norsk.
Karl Edvard Korseth sine møbler ble etter hvert eksportert til flere land. Deriblant USA og Tyskland.
Materialet til boken er i hovedsak fra arkivet etter Karl Edvard Korseth. Kildene har vært egne notater, tegninger, avisutklipp, og muntlige overleverte historier fra hans barn.
I dag omsettes mange av Korseths møbler på andrehåndsmarkedet uten at selger og kjøper vet hva det er. Lenestolen fra Stranda Lenestolfabrikk er en modell som ofte diskuteres i ulike forum på internett uten at man klarer å finne ut av hva det er. Jo flere modeller som kartlegges, jo høyere blir prisen og interessen for Korseth.

Begge bøker er på norsk og engelsk. De er rikelig illustrert og på mer enn 100 sider. Bøkene utgis av Papiret Forlag med undertegnet som forfatter og Blomqvist som samarbeidspartner. Bøkene lanseres på Glasshytta i Gamlebyen, Fredrikstad lørdag 13. november klokken 12. Du er hjertelig velkommen. Det er trykket kun 800 eksemplarer av hver bok. Bøkene kan bestilles HER
BESTILL / ORDER