ØNSKEARTIKKELNORSKE KJØKKEN

Det sies at kjøkkenet er husets hjerte. Og det kan nok være slik. Det er i hvert fall der familien samles. Eller så inviterer man venner på en drink mens maten blir tilberedt. Men hvordan kjøkkenet er blitt utviklet gjennom tidene er ikke alle som tenkt på. Her er noen produktkataloger fra norske kjøkkenprodusenter.

Husmoren ønsker alle gjester velkomne til det nye kjøkkenet. Reklame fra Sira Plast- og Trevarefabrikk. (Mats Linders arkiv)

Kjøkkenet var det rommet som gjennomgikk aller størst forandring i 1950-årene. Analyser ble gjennomført for å se hvordan bruken av kjøkkenet kunne effektiviseres og tilpasses husmorens behov. Høyden på kjøkkenbenken ble forsket på. Hvordan hun beveget seg mellom kjøkkenets funksjoner og hvordan de skulle tilpasses for bedre bruk ble nøye gjennomgått.

Sira Plast- og Trevarefabrikk lanserte i slutten av 1950-årene Tidens kjøkken med overflater i plast over sponplate. (Mats Linders arkiv)

Tidligere var innredningen tilpasset det enkelte kjøkken og utført av lokale snekkere. Med industriens profesjonalisering og utvikling av systemer og moduler fikk husmoren et bedre arbeidsmiljø. Typisk for 1950-årene var kjøkkenskap med skyvedører i laminert tre, lakkert i slagfast maling, som Ajungilac. En annen tidstypisk detalj var overskapene med vinklet front og større dybde opp mot taket. Oppvaskbenken var i tykt, rustfritt stål med to kummer. Den ene var en utslagsvask, tilpasset størrelsen av en vaskebøtte som skulle brukes til gulvvasken.

Forslag til hvordan et kjøkken fra Sira Plast- og Trevarefabrikk kunne monteres. (Mats Linders arkiv)

I 1960-årene hadde husmoren det meste på stell. I hvert fall hvis hun tilhørte middelklassen. Hun var ikke lenger nødt å snu på hver eneste krone. På tross av at skapene var fylt opp med nye og gamle serviser ønsket hun å fornye seg. Hvis hun hadde lyst så var det bare å shoppe.

Kjøkkenets ulike skapseksjoner kunne utvides og settes sammen i nesten uendelige variasjoner. Som eksempelvis Evalet-kjøkkenet fra Emaljeverket, tidlig i 1960-årene. (Mats Linders arkiv)

Fra 1961 produserte Emaljeverket A/S de første seksjonene i kjøkkenserien Evalet. Men det var først året etterpå det ble markedsført. Trygve Holm kjøkkensenter i Oslo annonserte i mai 1962 med ”Dette har De ventet på! Kom og se et komplett Evalet kjøkken.” Evalet kjøkkenserie var utført etter standardiserte mål og tilpasset rasjonell produksjon. Det var også mulig å kombinere etter behov og økonomi.

Emaljeverket utviklet en rekke standardisterte varianter av både vaskebenken og kosteskapet. (Mats Linders arkiv)

Innlegget er laget etter ønske fra Kjetil Hammerstad og Herman Instefjord – les HER.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


Omslag til A/S Moderne Kjøkken sin produktkatalog fra 1950-årene. (Mats Linders arkiv)
Solid oppvaskbenk fra annen halvdel av 1950-årene, produsert av A/S Moderne Kjøkken. (Mats Linders arkiv)
Oversikt over ulike skapseksjoner fra A/S Moderne Kjøkken. (Mats Linders arkiv)
Hadde ønsket at man fortsatt fikk kjøpt bakebenk, A/S Moderne Kjøkken. (Mats Linders arkiv)
Seksjoner til kjøkkenets arbeidsbenk, A/S Moderne Kjøkken. (Mats Linders arkiv)
Katalogforside til Tre-Stål i Porsgrunn. (Mats Linders arkiv)
Kjøkkenkrok med oppvaskbenk fra Tre-Stål. (Mats Linders arkiv)
Oppvaskbenker og strykeskap fra Tre-Stål. (Mats Linders arkiv)
Ulike seksjoner fra Tre-Stål i Porsgrunn. (Mats Linders arkiv)
Tidstypisk koste- og bøtteskap, samt overskap fra Tre-Stål. (Mats Linders arkiv)
Ulike seksjoner fra Tre-Stål i Porsgrunn. (Mats Linders arkiv)